La patronal rebutja la proposta del govern espanyol per reduir la jornada laboral a 37,5 hores
La negativa de la CEOE i la Cepyme complica que la mesura acabi tenint llum verda al Congrés
Les patronals CEOE i Cepyme han donat el cop de porta definiu a arribar a un acord per a la reducció de la jornada laboral per llei a 37,5 hores des del 2025.
Tenien temps fins al dia 11 de novembre per estudiar l'última proposta del Ministeri de Treball i dir si a partir d'aquí continuaven les negociacions, però aquest dimarts ja han donat les converses per acabades.
L'última proposta del govern espanyol consistia en ajudes directes a les empreses de menys de 5 treballadors i bonificacions a la contractació de personal per a les companyies més grans.
Però no ha convençut ni la patronal de les grans empreses, la CEOE, ni la de les petites i mitjanes, la Cepyme.
El ministeri de Treball ha insistit que continuarà endavant amb la reducció de la jornada laboral, arribi o no a un acord amb la patronal. Ho ha confirmat aquest dimarts el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey:
"Buscarem un acord amb les organitzacions sindicals per traslladar com més aviat millor al Congrés dels Diputats aquesta reforma capital."
Ho farà només amb la complicitat dels sindicats UGT i CCOO. La manca de suport de l'empresariat, però, fa més complicat que la mesura pugui acabar prosperant al Congrés.
Quins són els arguments de la patronal?
La CEOE i la CEPYME mantenen que la reducció de la jornada laboral no s'ha d'establir per llei, sinó als convenis col·lectius com s'ha fet fins ara.
En un comunicat conjunt, argumenten que aprovar una llei en aquest sentit suposa una "intromissió" en la negociació col·lectiva, "consagrada en l'article 37.1 de la Constitució" i que ha estat "fonamental per la pau social durant els últims 40 anys".
També assegura que abocarà moltes empreses a una reorganització forçada que en limitarà la capacitat d'organització i la supervivència.
I sosté que afectarà la productivitat. En aquest sentit, assenyalen que el 98% del teixit productiu està format per petites i mitjanes empreses i autònoms, a les quals no els és fàcil gestionar la reducció de la jornada.
Les organitzacions empresarials, per tant, asseguren que la mesura "té poc sentit" tenint en compte les diferències que hi ha entre els sectors i entre comunitats autònomes.
Per tot plegat, exposen en un comunicat que no poden assumir la proposta del govern espanyol "per responsabilitat".
Què proposava el govern espanyol?
La proposta de la Moncloa preveu
la concessió d'ajudes directes per un import global de fins a 375 milions d'euros dirigida a les pimes de menys de 5 treballadors d'hostaleria, comerç, agricultura, neteja i perruqueries.
Unes ajudes que el ministeri condicionava a què les microempreses mantinguessin el nivell i la qualitat del treball existent a l'empresa durant tres anys.
Les ajudes, de fins a 6.000 euros per microempresa, se sumen a les altres que havia plantejat Treball per intentar seduir la CEOE i Cepyme, com l'anomenat "Pla Pyme 375", dirigit a empreses de menys de 10 treballadors.
En aquest pla es contemplen mesures d'assessorament i bonificacions per la creació de contractes fixos i la conversió de contractes a temps parcial a contractes a temps complet que es derivin de la reducció de la jornada.
El ministeri va advertir que si la patronal no se sumava a l'acord, algunes d'aquestes propostes podien decaure.
Aquest dimarts, el Ministeri ha confirmat que està negociant amb els grups parlamentaris per acabar aprovant la llei al Congrés.
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha insistit en diverses ocasions que la reducció arribarà el 2025, encara que sigui a finals d'any.
- ARXIVAT A:
- Drets laboralsGovern espanyolCEOEFeina