Per què perden l'olfacte molts malalts de Covid?
La pèrdua d'olfacte pot indicar que la persona té el coronavirus (Flickr)

La pèrdua d'olfacte podria ser un senyal de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2

Els especialistes recomanen que les persones que ho experimentin siguin aïllades durant una o dues setmanes encara que no presentin altres símptomes

Xavier DuranActualitzat

La pèrdua de l'olfacte o del gust pot ser un símptoma que delati una infecció pel coronavirus SARS-CoV-2, segons han alertat metges britànics. La pèrdua d'olfacte ha estat diagnosticada en un gran nombre de malalts també en altres països.

La pèrdua de l'olfacte s'anomena anòsmia i la del gust, agèusia.

Divendres passat, ENT UK, l'associació que representa els otorinolaringòlegs britànics, va fer pública la carta que havia enviat a Public Health England, l'agència executiva del Departament de Salut i Assistència Social del Regne Unit, on cridava l'atenció sobre la necessitat de prestar especial atenció a aquests casos.

La carta, signada per Claire Hopkins, presidenta de la Societat Rinològica Britànica, i Nirmal Kumar, president d'ENT UK, assenyala que l'anòsmia pot permetre identificar pacients amb el coronavirus que no presenten altres símptomes.

Una possible eina de diagnòstic

Els signants proposen que si una persona presenta pèrdua d'olfacte s'aïlli preventivament durant set dies. Això seria de gran ajut per evitar la transmissió del virus, perquè aquestes persones no tenen, sovint, altres símptomes que el delatin.

Els metges expliquen que el 40% dels casos d'anòsmia es deuen a infeccions virals i que els coronavirus s'han associat a aquest problema. Per això, no els sorprèn que el SARS-VCoV-2 també provoqui anòsmia.

Claire Hopkins afirma que en una setmana va veure quatre pacients amb anòsmia, quan normalment se'n troba un al mes. A diversos països s'han registrat un augment de casos en persones infectades amb el coronavirus.

Molts casos a diversos països

Així, metges del nord d'Itàlia han explicat que gairebé tots els ingressats per la infecció tenen anòsmia o han conviscut amb algú que l'ha experimentat.

A Corea del Sud, el 30% d'un grup d'uns 2.000 pacients tenien anòsmia. I el viròleg alemany Hendrik Streeck, que va visitar més de 100 pacients anant de casa en casa, va descobrir que almenys dos terços havien perdut l'olfacte.

Experiències similars han estat relatades per metges de França, els Estats Units i Espanya.

Els malalts solen recuperar l'olfacte al cap d'uns dies o setmanes. Però, d'entrada, els metges insisteixen que l'anòsmia pot ser un senyal per identificar persones infectades i sense símptomes.

En molts casos, la pèrdua d'olfacte no va associada a altres símptomes que recomanin el test del virus o l'ingrés hospitalari. Però si les persones estan infectades, poden transmetre el virus. Per això, se'n recomana l'aïllament preventiu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut