Moscou

La periodista russa assassinada havia de publicar un article sobre les tortures a Txetxènia

Anna Politkóvskaia, la periodista russa assassinada a casa seva, a Moscou, estava treballant en un article sobre les tortures de l'exèrcit rus a Txetxènia i al Caucas, que s'havia de publicar i que comptava amb fotografies i testimonis. Ho ha confirmat la direcció de "Nóvaia Gazeta", la revista per la qual treballava i que ha anunciat que investigarà les circumstàncies de la mort. La Unió Europea, els Estats Units i organitzacions com Amnistia Internacional també han exigit una investigació, davant el silenci del govern de Vladímir Putin. A Moscou, centenars de persones han portat flors i espelmes a la plaça Pushkin, com a homenatge a la periodista morta.

Actualitzat

El govern rus continua sense dir ni una paraula sobre l'assassinat d'Anna Politkóvskaia. Davant aquest silenci, els companys de la periodista han anunciat que investigaran els fets pel seu compte. I no només això, sinó que el bisetmanari pel qual treballava, "Nóvaia Gazeta", ha ofert una recompensa de 25 milions de rubles (gairebé 800.000 euros) a qui pugui oferir informació sobre l'assassinat. Des que l'actual president va arribar al poder, dotze assassinats de periodistes han quedat pendents de resoldre, segons la Unió de Periodistes de Rússia.

Condemnes internacionals

La mort de Politkóvskaia ha generat actes de solidaritat tant a Moscou i Sant Petersburg com fora de la Federació Russa. La presidència de torn de la Unió Europea, que ostenta Finlàndia, l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa, el Departament d'Estat dels Estats Units i organitzacions com Amnistia Internacional han exigit que s'aclareixi qui hi ha darrere l'assassinat.

L'assassinat de Politkóvskaia va coincidir amb el dia que el president rus feia 54 anys i va ser l'endemà del sant del primer ministre txetxè, Ramzan Kadírov, que ha demanat que no es facin especulacions sobre "una periodista tan insigne com Politkóvskaia". Kadirov s'ha mostrat "commocionat pel sagnant acte terrorista". 

Anna Politkóvskaia va néixer el 1958 a Nova York i va confessar diverses vegades que havia rebut amenaces de mort dels serveis secrets russos, l'exèrcit i altres organismes oficials de l'estat. La periodista va morir d'un tret al pit i un altre al cap al seu domicili de Moscou.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut