Una dona treballant (iStock/AntonioGuillem)
Una dona treballant (iStock/AntonioGuillem)

La piràmide de la bretxa salarial: més dones al sector públic, però menys a la direcció

Les feines menys qualificades, amb menys remuneració i més feminitzades, són les que tenen més bretxa salarial, segons un informe de l'UGT

A Catalunya la bretxa salarial a les administracions públiques és del 19,85%, una de les més elevades de l'estat i per sobre de la mitjana. Les dones són majoria al sector públic, però estan en categories inferiors, sobretot de funcionàries, personal interí i personal laboral temporal. Això fa que tinguin sous més baixos.

En canvi, no ocupen tants alts càrrecs, ni directius ni òrgans superiors, els que tenen uns salaris més alts. Són dades que es desprenen d'un informe de bretxa salarial elaborat pel sindicat UGT.

Pel que fa al sector privat, les dones ocupen més càrrecs de direcció a les empreses petites que a les grans multinacionals de l'IBEX-35. Cada cop, però, hi ha més dones en càrrecs directius, però l'evolució és molt lenta.

En conseqüència, segons aquest informe, la bretxa salarial en aquestes categories ronda el 10% el 2023, amb una diferència de gairebé 10.000 euros anuals. Però és més alta en la mitjana empresa (13,4%), seguida per la gran empresa (12,3%) i més reduïda en el cas de la petita empresa (8,6%).

Manifestació sindical el 8 de març passat, en contra de la desigualtat salarial entre homes i dones
Manifestació sindical el 8 de març passat, en contra de la desigualtat salarial entre homes i dones (Europa Press/Gabriel Luengas)

L'informe de la UGT també incideix en el fet que són les feines menys qualificades, sobretot del ram de l'hostaleria o el servei domèstic, on hi ha més bretxa salarial, perquè estan menys remunerades i són feines feminitzades. També afecta sectors com el sanitari i les cures i l'educació, sectors on treballen moltes dones.  

La bretxa salarial a Catalunya va patir un repunt l'any 2021: es va situar al 19,85% l'any després de l'inici de la pandèmia. La diferència entre el que cobren els homes i les dones va fer-se més gran després de sis anys a la baixa, i bona part de l'explicació ve perquè amb el confinament les feines més afectades van ser les lligades a l'hostaleria i els serveis domèstics, on hi ha gran presència de dones.

L'informe destaca la importància que han tingut les pujades del Salari Mínim Interprofessional, que ha arribat aquest any als 1.134 euros mensuals, per anar escurçant aquestes diferències, ja que són les treballadores les que se n'han vist majoritàriament beneficiades. 

Amb les dades a la mà, la UGT reclama que es facin complir les lleis d'igualtat espanyola i catalana i augmentar les dotacions del cos d'Inspecció de Treball que es dediquen a lluitar contra les discriminacions laborals en aquest sentit.

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialUGT
Anar al contingut