Un riu d'aigua passa pel mig d'una finca d'ametllers a Castelldans
Un riu d'aigua passa pel mig d'una finca d'ametllers a Castelldans

La pluja inunda camps de cultiu on s'havien destruït marges de pedra a Castelldans

Actualitzat

ACN Castelldans - La pluja que ha caigut les darreres hores ha provocat inundacions en camps de cultius de fruita seca i olivera a Castelldans, a les Garrigues. Segons l'alcalde Conrad Llovera, l'aigua ha provocat danys perquè s'han destruït sense permís molts marges de pedra que limitaven les finques i frenaven l'aigua quan hi havia pluges importants. Ara han començat a fer una avaluació dels desperfectes i ho denunciaran a la Generalitat. Entre dilluns a la matinada i dimarts han caigut més de 76 litres per metre quadrat en aquest municipi. En altres pobles de les Garrigues també hi ha alguns camins i vies que han patit inundacions per les pluges.

L'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, remarca que la pluja que ha caigut en les darreres hores al municipi, uns 120 litres entre dilluns i aquest dimecres, és beneficiosa pels camps. El problema, però, és que els moviments de terres que han fet grups d'inversió i grans empreses han provocat que l'aigua hagi causat destrosses a camins i altres finques.

Un exemple és un gran camp de pistatxers d'un grup d'inversió que, per fer-lo, va eliminar els bancals que hi havia. A la part més baixa d'aquesta finca, l'aigua ha arrencat part dels arbres i dels tubs de reg que han anat a parar al camp del costat, una finca d'ametllers que també ha quedat greument afectada i que, segons Llovera, fins a l'adequació del camp de pistatxos no havia tingut cap problema per inundacions. Entre les dues finques hi ha un camí municipal que també ha quedat afectat.

Llovera ha recordat que els tradicionals marges de pedra seca als camps de les Garrigues serveixen per mantenir els terrenys plans, de manera que quan plou, el bancal reté l'aigua i aquesta es queda a la finca. Quan s'eliminen aquestes construccions, però, l'aigua "va del punt més alt al més baix sense res que la detingui", com ha passat en aquest cas.

L'alcalde lamenta la "indefensió" del municipi davant d'aquests moviments de terres de "grans multinacionals" que no compten amb els permisos municipals. Per això, avisa que emprendran accions legals perquè aquestes empreses no puguin adequar les finques com vulguin, ja que això provoca danys per valors de milers d'euros, ha assenyalat Llovera.

Anar al contingut