La pluja no és suficient per millorar la situació dels embassaments, que estan al 24% de capacitat

La sequera, tot i les pluges d'aquest cap de setmana, continua sent motiu de preocupació. No ha plogut prou perquè es noti als pantans de les conques internes, que estan, de mitjana, al 24% de capacitat, la meitat de reserves que tenien l'any passat. A més, el Ter i el Llobregat han entrat en fase d'excepcionalitat, la qual cosa suposa que les poblacions que se n'abasteixen només poden fer servir l'aigua per a usos domèstics. La notícia més esperançadora és la neu, perquè aquesta sí que serà aigua per als pantans quan arribi l'època del desgel.
Actualitzat

Les pluges d'aquest cap de setmana han estat com un miratge, si més no per als embassaments de les conques internes, que, de moment, no en notaran les conseqüències. La terra està tan eixuta i les arrels tan assedegades que absorbeixen l'aigua sense deixar-ne pràcticament cap gota lliure per córrer cap als rius i pantans. Això fa que, tot i ser útil i benvinguda, la pluja no aporti canvis significatius als nivells dels embassaments.

A Sau-Susqueda, que fa un any estava al 53%, la capacitat actual és del 23%. La Baells està una mica millor, al 25%, però encara ben per sota del 35% de l'any passat. En total, la mitjana dels embassaments de les conques internes era fa un any del 48%, mentre que avui se situa en el 24%.

Tot i això, les perspectives de futur han millorat. Una part de les precipitacions que hi ha hagut han estat en forma de neu, al Pirineu. Aquesta reserva d'aigua glaçada sí que hauria de fer via cap als pantans quan arribi el desgel, i podrà contribuir així a alleugerir els efectes d'aquesta sequera tan llarga que estem tenint.

El Ter i el Llobregat, en fase d'excepcionalitat

Les conques del Ter i del Llobregat han entrat en fase d'excepcionalitat 2, segons ha anunciat el Departament de Medi Ambient. Això suposa que les poblacions que se n'abasteixen no podran utilitzar l'aigua potable per a usos que no siguin d'abastament domèstic, cosa que comporta que no es podrà destinar l'aigua a les piscines públiques i privades, parcs aquàtics o altres instal·lacions de tipus lúdic. Tampoc es podrà fer servir per regar jardins, carrers o per netejar vehicles.

Aquestes restriccions afecten gairebé 400 municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona. La situació de sequera que estem patint –fa més de 17 mesos que no hi ha precipitacions importants- ha provocat l'abastament en cisternes o el desenvolupament de petites obres en diversos municipis de Catalunya. En la majoria dels casos, ha calgut subministrar a nuclis concrets i aïllats que no estan connectats a les grans xarxes regionals i que s'abasteixen habitualment d'una font pròpia que s'ha esgotat a causa de la manca de pluges. En aquest sentit, un total de 50 municipis han sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua la línia de subvencions per sufragar els costos de l'abastament d'emergència mitjançant l'aportació d'aigua en vehicles cisterna l'any 2007.
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut