Milers de persones del nord de Gaza busquen refugi després de l'ordre d'evacuació de l'exèrcit israelià (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

La població del nord de Gaza, sotmesa a les bombes, les ordres d'evacuació i, ara, la fam

Israel continua l'ofensiva al Líban i també a Gaza, on el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU alerta que des de l'1 d'octubre no hi entren aliments

Ni el dia més important del calendari religiós dels jueus, el Yom Kippur, l'exèrcit israelià ha fet descansar les armes. Ha continuat atacant el Líban, des d'on Hezbollah no ha deixat tampoc de llançar projectils contra Israel. I a l'altre front, a Gaza, hi ha hagut una cinquantena de morts en les últimes hores. Una trentena en un nou atac israelià sobre Jabalia. 

Una destrucció que s'agreuja mentre continua la fugida de civils del nord cap al sud de la Franja. L'exèrcit israelià ha ordenat a tota la població de la zona, unes 400.000 persones, segons l'ONU, que marxin cap al sud abans d'una setmana. L'objectiu és intensificar els atacs a les posicions de les milícies de Hamas i la Jihad Islàmica, diuen, sobretot al camp de refugiats de Jabalia. Hamas demana a la població que no fugi al sud i argumenta que la zona és igual de perillosa.

Les ONG que continuen operant a Gaza denuncien que l'operació israeliana està provocant una catàstrofe humanitària i reclamen un alto el foc que permeti l'entrada d'ajuda, sobretot aliments.  

Un palestí construeix un refugi en un estadi a la ciutat de Gaza després de l'ordre d'evacuació israeliana (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

Fam i situació crítica

I és que aquest dissabte, el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU ha fet un comunicat en què assegura que des de l'1 d'octubre Israel no deixa entrar aliments en aquesta zona. La fam amenaça milers de famílies i la situació és desesperada als camps de refugiats, segons Intermón. 

Els punts de distribució d'aliments, així com els forns de pa, al nord de Gaza han hagut de tancar pels atacs aeris, l'ofensiva terrestre i les ordres d'evacuació. L'únic forn de pa que encara funcionava al nord amb el suport del Programa Mundial d'Aliments es va incendiar fa poc quan va rebre l'impacte de munició. 

Els últims subministraments d'aliments que li quedaven al PMA al nord --que incloïen aliments enllaunats, farina de blat, galetes d'alt valor energètic i suplements nutricionals-- s'han distribuït a refugis, centres de salut i cuines de la ciutat de Gaza i a tres refugis del nord de Gaza.

Les famílies del nord de Gaza pateixen la falta d'aliments (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

El PMA assegura que només ha pogut portar aquest octubre el 4% dels aliments necessaris per mantenir un milió de persones a Gaza. Com a resultat, aquest mes ningú no ha rebut els paquets d'aliments que contenen pasta, arròs, oli i carn enllaunada i que són un salvavides per a moltes famílies.

"Si el conflicte continua intensificant-se a l'escala actual, no és clar quant duraran aquests subministraments d'aliments limitats i les conseqüències per a les famílies que fugen seran nefastes", diu l'ONU.

La situació al centre i al sud de Gaza és també extremadament crítica per la inseguretat a la zona, tot i que es mantenen alguns corredors alimentaris.

L'ONU alerta també que la situació pot empitjorar amb l'arribada de l'hivern i la baixada de les temperatures.

 

ARXIVAT A:
GazaGuerra a Gaza
Anar al contingut