La pobresa que ve: el coronavirus destapa una nova crisi social
L'alimentació i l'habitatge, les necessitats més urgents, però no les úniques que cal cobrir de forma immediata
La Taula del Tercer Sector urgeix el govern a aprovar un Pla d'Emergència Social els pròxims dies que pugui fer front a la greu crisi social que ja estan detectant les entitats en tots els àmbits.
Gent gran sola, gent gran amb pensions irrisòries, persones acomiadades, persones treballant sense contracte, nens sense connexió, joves al carrer, famílies en habitacions rellogades, famílies senceres en molt poc espai, dones monomarentals, dones patint violència masclista, malalts sense diagnosticar, addicions sense tractar. El sector social clama que cal actuar ja.
Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, la institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes, defensa que s'arribi a un acord en els propers dies, ja que "si no ens hi posem ja, farem tard".
"No ens podem imaginar la situació social en la qual ens veurem abocats. Ja ara, les entitats socials han hagut de triplicar les seves ajudes en alimentació i habitatge".
Sira Vilardell, directora de la Fundació Surt i vicepresidenta de la Taula Tercer Sector, creu que "els percentatges de pobresa s'estan incrementant i es continuaran incrementant".
Abans de la crisi sanitària, hi havia un 21% de pobresa estructural a Catalunya. És a dir, 1.600.000 persones.
Les dades mostren també que hi havia un milió de persones en risc d'exclusió habitacional a Barcelona i entorn. I ara, un milió de persones ja no tenen feina, ja que una quarta part dels contractes eren temporals.
Per aquest motiu, Vilardell considera que la crisi per la pandèmia del coronavirus complicarà encara més la sortida d'aquestes persones del cercle de pobresa i de les situacions de dificultat i precarietat en què viuen.
I més difícil sortir-ne, quan a Catalunya, segons es desprèn de les dades del Departament d'Afers Socials, la Renda Garantida només l'estan cobrant el 8% de les persones en situació de vulnerabilitat que l'haurien de rebre. "Nosaltres estem demanant, per favor, que arribi al 100% de les persones que en tenen necessitat", diu Francina Alsina.
"Hem de fer una política diferent, que sigui valenta, que pugui posar al centre a la persona".
Per tot això, la Taula del Tercer Sector demana al Govern un Pla d'Emergència Social imminent, que doti de recursos suficients l'atenció a les persones, també la salut mental i que no oblidi que la dona rep i rebrà, especialment, l'impacte de la crisi social.
En aquest sentit, Sira Vilardell explica la seva preocupació, ja que la dona "ocupa els llocs de treball més temporals, parcials amb major precarietat" i la situació actual ha fet que "estiguin en una situació de retrocés":
"És el que ens preocupa. Que moltes d'aquestes dones que estaven avançant i que tenien un procés molt enfocat estan fent passos enrere per la situació que vivim".
Una situació que, les entitats avisen, pot superar en gravetat la del 2008.
Per la seva banda, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que en aquest moment no tenen quantificada quina és l'ajuda que podrà oferir la Generalitat. "El que sí que està clar és que caldrà un impuls econòmic, pressupostàriament parlant, en el Tercer Sector i en les polítiques socials, perquè és veritat que ens trobarem una crisi econòmica i una crisi social. Per tant, caldrà prioritzar les polítiques i on posem els diners, però, en aquests moments, la magnitud encara no la coneixem."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Pobresa