La poca paritat autonòmica: 12 presidentes i 107 presidents en quatre dècades
Catalunya no ha tingut cap presidenta des del 1980 i, de 41 candidats amb representació parlamentària, només hi ha hagut dues dones: Sánchez-Camacho i Arrimadas
Les xifres demostren que en el món de la política els homes encara manen més. Des de la restitució de les autonomies a la dècada dels 80, de 119 presidents i presidentes, hi ha 107 homes i tan sols 12 dones, és a dir, només un 10%.
Aquest dimarts pren possessió com a presidenta de La Rioja Concha Andreu. És l'última presidenta autonòmica investida després de les eleccions i la primera dona al capdavant de la comunitat de La Rioja.
La socialista és la quarta dona que governa una autonomia en l'actualitat. Se suma a les socialistes Francina Armengol, a les Illes Balears, i María Chivite, a Navarra, i a la popular Isabel Díaz Ayuso, a Madrid.
Esperanza Aguirre, la primera presidenta electa i la que ha governat més temps
La primera dona a presidir una comunitat va ser María Antonia Martínez, a Múrcia. Va accedir al càrrec de manera interina el 1984, i el 1993, després de la dimissió del president del govern, va ser escollida per l'Assemblea Regional.
Però no va ser fins vuit anys després, el 2003, que la popular Esperanza Aguirre va guanyar les eleccions per presidir la Comunitat de Madrid. Ho va fer fins al 2012 i és la dona que ha governat més temps una autonomia.
Esperanza Aguirre és la dona que ha presidit més anys una autonomia
Tres períodes amb quatre presidentes
La situació actual amb quatre dones al capdavant d'una comunitat autònoma no és inèdita. S'havia donat en dos breus períodes a principis d'aquesta dècada, del 2011 al 2012 i del 2013 al 2015.
Del 2011 al 2012 governaven les populars Luisa Fernanda, María Dolores de Cospedal i Esperanza Aguirra a Aragó, Castilla-la Mancha i Madrid, respectivament, i Yolanda Barcina, d'Unió del Poble Navarrès, a Navarra.
En el segon període amb quatre dones al capdavant d'una comunitat autònoma, a Cospedal i Barcina s'hi van sumar la també popular Luisa Fernanda, a Aragó, i la socialista Susana Díaz, a Andalusia.
Madrid i Navarra, les comunitats amb més presidentes
En total, de les dinou comunitats autònomes espanyoles, només vuit han tingut una dona al capdavant de l'executiu. La Comunitat de Madrid i la Comunitat Foral de Navarra encapçalen el rànquing de presidentes.
Vuit comunitats autònomes han tingut presidentes des de la seva restauració
A Madrid, Aguirre ho va ser nou anys i Cifuentes tres, i ara comença el mandat d'Ayuso. A Navarra, han encadenat tres governs consecutius presidits per dones: primer Yolanda Barcina, d'Unió del Poble Navarrès, fins fa poc Uxue Barkos, de Geroa Bai, i des de divendres, la socialista María Chivite.
Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa, Andalusia, les Illes Balears i La Rioja són les altres autonomies amb presidentes.
Catalunya, sense presidentes i amb només dues candidates
Entre les autonomies monopolitzades per homes trobem Catalunya. De fet, a Catalunya, des del 1980, només hi ha hagut dos partits amb representació parlamentària que hagin presentat dones com a candidates a la presidència de la Generalitat: el PP, amb Alícia Sánchez-Camacho, i Ciutadans, amb Inés Arrimadas. En total, 41 candidats: 39 homes i dues dones.
Les altres comunitats que no han tingut dones al seu capdavant són: el País Basc, el País Valencià, Extremadura, Astúries, Galícia, Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó, i les Canàries.