La polèmica empresa Desokupa formarà agents del sindicat de policia SUP
El sindicat tanca un acord amb l'empresa de desnonaments extrajudicials per formar 30.000 agents i assegura que es tracta d'un curs homologable oficialment
Polèmica per l'acord entre el Sindicat Unificat de Policia (SUP) i l'empresa de desnonaments extrajudicials Desokupa. El sindicat, que ha signat un conveni perquè l'empresa formi els seus afiliats en defensa personal, diu que es tracta de formacions "extracurriculars" desvinculades de la direcció del cos.
En un comunicat, el SUP ha volgut aclarir que les tasques de formació del cos policial "corresponen exclusivament a la Direcció General de la Policia", però que això no és contrari al fet que el sindicat "segueixi la seva pròpia línia complementària".
El comunicat assegura que el conveni amb Desokupa "es limita a l'àmbit personal i extracurricular dels afiliats" i que el SUP "es vol allunyar de qualsevol altra connotació que el pugui envoltar".
L'acord entre el SUP i l'anomenat Club Desokupa, l'escola de formació de l'empresa, consisteix en la formació de 30.000 agents en defensa personal. Segons el sindicat, el curs seria "homologat i baremable". També ho deia a les xarxes socials el líder de Desokupa, Daniel Esteve:
🚨🚨COMUNICADO OFICIAL🚨🚨
Dani Dsk (@daniesdsk) August 4, 2024
Acuerdo firmado entre el Club Desokupa y el @Sup_Policia para la formación de hasta 30.000 policías en España.
El curso será homologado y puntuable.
Además cualquier persona se podrá inscribir a partir del 20 de agosto.#ClubDesokupa pic.twitter.com/rDAu1WJOSf
La secretària general del sindicat, Mónica Gracia, qualificava l'acord "d'històric": "Tenim un problema als carrers. Hi ha una violència desmesurada i s'ha perdut tota l'autoritat. Els companys estan cada cop més en risc i volem que se sentin segurs."
Interior estudia un expedient i Sumar demana il·legalitzar Desokupa
El Ministeri de l'Interior ja ha informat que estudia si obre un expedient que impugni el conveni i insisteix que no es tracta de cursos homologables: "No compten amb cap suport per part de la Direcció General de la Policia."
Arran del conveni amb el sindicat policial, Sumar ha demanat la il·legalització de Desokupa. En una piulada a les xarxes socials, el partit ha defensat que, segons l'actual marc legal, l'organització hauria d'estar prohibida en tractar-se d'un "grup parapolicial":
No vamos a parar hasta acabar con la infiltración ultraderechista en el Estado.
Sumar (@sumar) August 4, 2024
Siguiendo el artículo 22 de la Constitución, Desokupa debe ser ilegalizada. No podemos tolerar grupos parapoliciales. https://t.co/dbCOWTo6ID
El portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Íñigo Errejon, també ha anunciat al seu perfil d'X que registraran una pregunta al Ministeri de l'Interior, al qual consideren que "ha d'actuar contra la infiltració ultradretana en les forces i els cossos de seguretat".
Esquerra demana la compareixença de Marlaska al Congrés
El grup d'ERC al Congrés ha anat una mica més enllà i aquest dilluns a la tarda ha registrat una petició de compareixença del ministre Marlaska perquè "reti comptes" davant la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats sobre aquest acord entre el SUP i l'organització "ultra".
Qui també s'ha pronunciat sobre l'acord amb Desokupa és l'exministre socialista de Transports, José Luis Ábalos, ara diputat al Grup Mixt del Congrés. En una piulada, Ábalos ha mostrat el seu carnet honorífic d'afiliat número 1 del SUP: "Quina pena haver vist que en el seu origen era una organització progressista i en el que ha quedat avui!", deia.
Tengo un carnet honorífico nº 1 de afiliado del S.U.P. desde hace casi 40 años por actuar como enlace antes de su legalización desde la Delegación del Gobierno en la Comunitat Valenciana. ¡Qué pena haber visto que en su origen era una organización progresista y en lo que ha https://t.co/LI4oTUvYtN pic.twitter.com/VD0gm3iPZY
José Luis Ábalos (@abalosmeco) August 4, 2024
Altres sindicats policials també s'han distanciat de la decisió del SUP de vincular-se amb Desokupa. És el cas de la Unió Federal de la Policia (FUP), que insisteix que la formació ha de ser impartida "per policies o professionals habilitats a policies":
La formación es algo muy serio. No es un juego, es nuestro prestigio policial.
UFP (@ufpol) August 4, 2024
👉Debe ser impartida de policías o profesionales HABILITADOS a policías.
👉La imagen policial puede verse dañada, si nuestra formación es impartida por personal no habilitado en cursos que NO estén pic.twitter.com/exoFbjnE9K
El sindicat Justícia Policial (JUPOL) també ha publicat un comunicat breu en el qual diuen apostar per una formació feta per policies: "Apostem i lluitem per més formació, que sigui contínua, descentralitzada, que arribi a tots els Policies, que es pugui afegir a l'expedient i sigui baremable".
Hace apenas unos días solicitábamos:
JUPOL (@JupolNacional) August 4, 2024
"La inclusión de los policías en posesión del Nivel IV de Defensa Personal Policial, a poder optar a la formación necesaria con el fin de poder ser formadores en el nuevo modelo T.A.l.P. en igualdad de condiciones que los monitores."
Porque pic.twitter.com/DS5tfoaTYa
Desokupa, un actiu de l'extrema dreta
L'empresa privada Desokupa, que es dedica a practicar desnonaments al marge de la llei en habitatges ocupats, ja fa temps que és assenyalada per formar part de l'univers de l'extrema dreta estatal.
El seu líder, Daniel Esteve, és conegut per difondre discursos propis de la ultradreta. Va participar en les mobilitzacions a la seu del PSOE contra la llei d'amnistia, convocades per una plataforma de l'entorn de Vox, i és proper a Alvise Pérez, "influencer" de l'anomenada "manosfera" que va aconseguir una acta al Parlament Europeu.
El periodista i especialista en extrema dreta Miquel Ramos considera que l'associació entre el SUP i Desokupa va més enllà d'una simple associació professional: "La decisió del SUP implica mostrar políticament què és com a organització sindical i què pensen", explica.
Ramos creu que, amb aquest acord formatiu, el sindicat policial està donant cabuda a discursos de la por amb poca base argumental: "És un greu missatge per a la ciutadania, perquè s'alinea amb discursos falsos, que transmeten una sensació de desemparament, inseguretat i impunitat que no s'adiuen amb els índexs de criminalitat de l'Estat espanyol".