La policia explora hipòtesis com el telèfon piratejat o un micròfon ocult per filtrar les converses
La policia espanyola té obertes "moltes hipòtesis" sobre com es van gravar les converses entre el ministre de l'Interior en funcions i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya al despatx del departament encapçalat per Jorge Fernández Díaz, poc abans del 9-N. Les investigacions, molt inicials encara, estudien la possibilitat que aquestes filtracions es fessin des d'un mòbil piratejat, un micròfon ocult o, fins i tot, la gravació voluntària. Un dels factors que destaquen les forces de seguretat és "la gran nitidesa de l'àudio", sense que se senti gairebé so ambient.
Ara mateix, una de les hipòtesis més probables és la manipulació d'algun mòbil, concretament, el de Daniel de Alfonso, que ha explicat que, abans de reunir-se amb el ministre, va deixar l'aparell a la policia per esbrinar si estava punxat. Alguns experts assenyalen que si s'hagués manipulat el telèfon, s'hi hauria pogut instal·lar un programa per permetre utilitzar l'aparell per control remot, com passa amb els ordinadors. Aquest hauria estat el mètode a través del qual es va gravar la conversa entre agents d'Afers Interns i del CNI sobre el "petit Nicolás" en unes dates semblants al cas del despatx de Fernández Díaz.
No es descarta, però, la possibilitat que De Alfonso hagués gravat les converses amb el ministre de manera voluntària. Si això hagués passat, ell mateix podria haver filtrat aquestes converses. També és possible que una altra persona li hagués agafat del mòbil tot el contingut. El mateix director del diari digital Público, Carlos Enrique Bayo, que va destapar les converses, va apuntar a De Alfonso com a "probable autor" de la gravació. Bayo va dir que quedava "claríssim que és ell qui està gravant", perquè sembla un "audioselfie", en què el director antifrau "està parlant per a la gravació", i es mostra "disposat a fer qualsevol cosa per beneficiar els interessos" del ministre.