La premsa estrangera sobre les eleccions generals: "Bloqueig" i "Auge de l'extrema dreta"
Connexió en directe d'Al-Jazeera en anglès amb Barcelona
Resultats eleccions generals

La premsa estrangera sobre les eleccions generals: "bloqueig" i "auge de l'extrema dreta"

Les quartes eleccions en quatre anys a Espanya capten l'atenció dels mitjans internacionals

Joan RaventósActualitzat

Quatre eleccions en quatre anys. Mitjans de tot el món subratllaven aquesta idea des de primera hora del matí d'aquest diumenge electoral a Espanya.

És una dada prou sorprenent i que justificava que televisions com la britànica BBC, la francesa France 24 o Al-Jazeera connectessin en directe al llarg del matí i la tarda per mirar d'explicar als seus públics què ho feia, exactament, que els espanyols haguessin de tornar a les urnes.


Les anàlisis prèvies

Els corresponsals d'aquests mitjans coincidien a dibuixar una situació de bloqueig generada després de les eleccions del 28 d'abril com la causa de la repetició electoral.

El fracàs de les negociacions entre partits va portar al carreró sense sortida, deien els periodistes en les seves connexions. I tots també coincidien a assenyalar quines eren les grans qüestions que planaven sobre la campanya: la situació a Catalunya i el previsible creixement de l'extrema dreta.

Catalunya i Vox, doncs, han centrat l'interès de la premsa internacional. D'aquí que Al-Jazeera, per exemple, hagi desplaçat una enviada especial a Barcelona.

Hoda Abdel-Hamid, d'Al-Jazeera, deia que els catalans no esperaven que amb aquestes eleccions es desencallés el conflicte amb l'Estat. En canvi, el periodista de la BBC, Guy Hedgecoe, apuntava en una connexió via Skype al migdia que, si es volia resoldre la crisi catalana, era "crucial" sortir d'aquestes eleccions amb un govern estable.


Les anàlisis dels resultats

Qualsevol anàlisi és especulació quan es fonamenta en sondejos o enquestes, de manera que ha calgut certificar els resultats finals per establir interpretacions més ajustades a la realitat. I aquí s'ha vist com les dues grans qüestions que atrapaven la mirada des de fora, Catalunya i Vox, en algun cas anaven focalitzant-se més en l'auge de l'extrema dreta.

La britànica BBC ha llegit els resultats amb un titular que destacava la primera posició del PSOE enmig, això sí, del ressorgiment de la dreta.

 

 

L'alemany Der Spiegel ha certificat que les eleccions no han servit per dibuixar una majoria clara. El rotatiu deixa clar que l'estratègia de Pedro Sánchez no ha funcionat i que el populisme de dreta ha pujat fins a la tercera posició.

 

 

L'italià Corriere della Sera destacava en el titular la victòria socialista i, al mateix nivell, el creixement de la ultradreta.

 

 

Le Monde sí que ha mantingut els dos focus en l'anàlisi posterior a la publicació dels primers resultats. El titular, però, advertia de la falta de majories clares.

 

 

També el francès Le Figaro ha deduït, vistos com anaven els resultats, que Espanya se submergia en la incertesa; ho deia en titular, constatant que cap dels blocs arribava a la majoria absoluta.

 

 

En la mateixa línia, Al-Jazeera explicava, en la seva versió digital, que "les eleccions per superar el bloqueig" no havien desembocat en cap majoria clara.

 

 

Una idea compartida pel britànic The Guardian, que en, el seu seguiment al minut, ha constatat que no s'arribava a cap majoria.

 

 

El corresponsal del New York Times, Raphael Minder, resumia en un tuit la seva anàlisi avançada amb els primers sondejos. Deia Minder que si es confirmaven les estimacions, hi hauria més bloqueig polític, se certificaria l'error de càlcul de Pedro Sánchez i ningú podria discutir que el gran guanyador és Vox.

Davant el panorama que deixava el resultat electoral, el cap de la secció d'Internacional de Der Spiegel ha optat per la lectura irònica de l'escenari polític a Espanya que acapara l'atenció del món. Quantes eleccions generals hi haurà l'any que ve a Espanya?

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut