La premsa internacional es fixa en la reculada independentista i la victòria per a Sánchez
La majoria de mitjans internacionals fan una lectura en clau espanyola dels resultats de les eleccions catalanes i els interpreten com un aval a la política del PSOE
La premsa internacional s'ha fet un ressò limitat de les eleccions catalanes, amb titulars que en fan una lectura espanyola, tot destacant la reculada de l'independentisme.
El diari nord-americà The New York Times, per exemple, titula que "els socialistes espanyols guanyen les eleccions catalanes dominades per l'amnistia per als separatistes", malgrat que en campanya se n'ha parlat molt poc, de l'amnistia.
La crònica d'aquest diari, escrita des de Saragossa, afirma que les eleccions eren "una prova de foc" per a Pedro Sánchez per la "mesura polaritzadora" de l'amnistia.
Pel que fa als resultats, el NYT destaca que és la primera vegada que el PSC guanya en escons i vots, però que caldran "setmanes de negociacions" que poden acabar en noves eleccions.
Le Monde i la "nova etapa" de Pedro Sánchez
Per la seva banda, el diari francès Le Monde titula "Els separatistes perden la majoria" i destaca, en primer lloc, la reacció de Pedro Sánchez dient que "s'obre una nova etapa a Catalunya".
Hi afegeix que Sánchez "havia fet d'aquestes eleccions "un tema central del seu mandat", i no esmenta Salvador Illa fins a la meitat de la crònica, dient que aspira a presidir la Generalitat.
És una crònica basada en teletips d'agències i escrita a la redacció del diari, que també destaca que Puigdemont ha fet campanya "des del sud de França" i que depèn de l'amnistia per poder tornar.
La BBC i la política del PSOE envers Catalunya
El corresponsal de la BBC britànica escriu des de Madrid que "els separatistes perden terreny" enfront dels socialistes, i destaca que el guanyador, Salvador Illa, és exministre de Sanitat.
També que per a Sánchez la victòria és una confirmació de les seves polítiques envers Catalunya, principalment l'amnistia, que afirma que no ha aparegut gaire en la campanya.
La crònica remarca que la victòria no garanteix a Illa poder formar govern, i que ara depèn d'ERC, mentre també recorda que Puigdemont podrà tornar a Catalunya quan s'aprovi l'amnistia.
El FT i "la clara victòria del braç català" del PSOE
El Financial Times remarca la "clara victòria del braç català del partit socialista" de Pedro Sánchez, però també "els bons resultats" de la dreta, amb el PP passant de 3 a 15 diputats i Vox conservant-ne 11.
També que el PSC és "un ferm defensor de la unitat espanyola", i que la seva victòria és la fi de "14 anys tumultuosos" de majories independentistes al Parlament de Catalunya.
Aquest mitjà d'informació econòmica destaca el segon lloc de Junts+, "partit independentista de línia dura", que, segons diu, no podrà liderar una coalició per "l'enfonsament del suport" a ERC.
The Guardian i el final de la "dècada perduda"
El corresponsal del també britànic The Guardian destaca que Illa considera els resultats com el final d'"una dècada perduda" per a Catalunya, però remarca que té difícil aconseguir ser president.
La crònica, escrita des de Madrid, fa un repàs des del 2017, quan "Puigdemont va submergir Espanya en la pitjor crisi política en dècades" i destaca que el líder de Junts+ serà "el beneficiari més destacat" de l'amnistia.
Són lectures similars a les que fa la premsa de Madrid: El País afirma que el triomf de Salvador Illa certifica l'enterrament del Procés, mentre que l'ABC destaca l'enfonsament d'ERC i el càstig a l'independentisme.
Per la seva banda, El Mundo afirma que Carles Puigdemont exigeix a Pedro Sánchez una abstenció del PSC que li permeti governar si aconsegueix un acord amb ERC.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2024