La presència d'Illa, els pressupostos i el cas Koldo marquen la recepció reial del 12-O
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha explicat en una conversa informal amb periodistes que ha assistit als actes del 12-O per mostrar implicació en la millora d'Espanya
El 12 d'octubre, després de la desfilada militar, les màximes autoritats del món polític, judicial i social espanyol es reuneixen a Madrid al Palau Reial, en la recepció del rei d'Espanya, Felip VI. En aquest context, en què també hi ha periodistes, hi ha converses informals, conegudes amb el terme castellà de "corrillos". Aquest any, han estat marcades per la presència de Salvador Illa i, sobretot, pel cas Koldo.
Illa s'ha convertit aquest dissabte en el primer president de la Generalitat que assisteix als actes institucionals del 12 d'octubre a Madrid des que José Montilla ho va fer l'any 2010, fa 14 anys.
En una d'aquestes converses informals amb periodistes durant la recepció al Palau Reial, Illa ha explicat que la seva presència s'ha de llegir com un gest de respecte institucional i de compromís amb la millora d'una Espanya plural i diversa.
El president de la Generalitat ha assegurat que no ha anat a Madrid el 12-O per abordar qüestions com el finançament i que no entrarà en provocacions.
Tanmateix, Salvador Illa ha defensat l'acord entre el PSC i ERC, ha negat que es tracti d'un pacte insolidari amb la resta d'Espanya i s'ha mostrat convençut que es compliran els terminis pactats.
Sense dates per a les reunions amb els seus homòlegs
En la mateixa conversa, el president català ha dit que encara no hi ha cap data marcada per a la ronda de trobades amb la resta de presidents autonòmics que té previst engegar.
També ha assegurat que té intenció de reunir-se amb els grups parlamentaris, però no ha aclarit si ho farà amb el líder de Junts, Carles Puigdemont.
Sánchez es defensa pel cas Koldo i Feijóo no afluixa
En les mateixes converses, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat que no presentarà els pressupostos generals de l'Estat de l'any vinent fins després dels congressos d'ERC i Junts.
El cap de l'executiu espanyol també ha aprofitat per defensar la seva gestió de l'anomenat cas Koldo. Sánchez ha assegurat que va actuar amb rapidesa amb l'exministre José Luis Ábalos quan es va començar a parlar de la suposada trama de corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia, l'anomenat cas Koldo.
Sánchez ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el de Vox, Santiago Abascal, de ser "Torquemadas de l'oposició", i ha restat importància al fet que les dues formacions de la dreta espanyola demanin la seva dimissió.
També durant els "corrillos", el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo ha carregat contra Sánchez i ha arribat a parlar d'una possible moció de censura.
El líder popular ha retret al president espanyol que participés en els actes del 12-O en lloc d'estar donant explicacions pel cas Koldo.
De fet, Feijóo ha convocat d'urgència el comitè de direcció del PP a una reunió prevista per aquest diumenge al matí.
Tensió amb l'Associació de Víctimes del Terrorisme
Durant la recepció institucional al Palau Reial s'han produït moments de tensió entre la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, i Pedro Sánchez.
Segons ha transcendit, Araluce s'ha encarat amb Sánchez i l'ha acusat d'"abandonar" les víctimes del terrorisme d'ETA.
La presidenta de l'AVT ha demanat al president espanyol que retiri del Senat la transposició de la directiva europea que permetria a 44 presos d'ETA convalidar les penes que ja han complert a França.