La pressió hospitalària s'enfila, abans de conèixer els efectes de la Setmana Santa
El nombre de persones als hospitals i les UCIs fa 10 dies que creix (EFE/Quique García)

La pressió hospitalària s'enfila abans de conèixer els efectes de la Setmana Santa

Clara Prats, investigadora de BIOCOMSC, diu que "de moment, la situació no és gaire positiva" i preveu un creixement dels contagis arran de la Setmana Santa

Juli Rodés AlmerActualitzat

La pressió de la pandèmia sobre el sistema assistencial no s'atura. Les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut mostren que, en les últimes vint-i-quatre hores, 100 persones han ingressat als hospitals catalans a causa del coronavirus.

En un dia s'ha passat de 1.608 pacients Covid a 1.708.

No hi havia una xifra semblant des de l'1 de març. Des d'aleshores havia anat baixant, amb oscil·lacions, i s'havia mantingut, sobretot per sobre dels 1.400.
 

 


Els 1.708 pacients Covid actuals contrasten amb els 1.318 que hi havia fa deu dies, just abans que es trenqués la tendència i comencessin a augmentar una altra vegada.

Són gairebé 400 pacients Covid més en deu dies.

La pressió sobre les UCIs també fa deu dies que creix i ja acullen 445 pacients Covid, 14 més que fa vint-i-quatre hores i 51 més que fa deu dies.
 

 


Des del 28 de març, de mitjana, cada dia hi ha hagut 39 ingressos i 5 pacients crítics més.

Clara Prats, investigadora del grup de recercar BIOCOMSC de la UPC, remarca que aquests indicadors són "molt clars" i els que "ens preocupen ara mateix", perquè no estan afectats pel fet que hi hagi hagut dies festius.

També la positivitat, el percentatge de proves que donen positiu, que fa dos dies que està per sobre del 7%, lluny del límit del 5% marcat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per poder fer un seguiment acurat dels contagis.


Els indicadors epidemiològics, "emmascarats"

"Això no enganya", ha dit, en referència al fet que els indicadors epidemiològics, com la velocitat de transmissió i la incidència a 7 o 14 dies, sí que queden "emmascarats" pel fet que "venim de quatre festius seguits" en què se sap que, per un seguit de circumstàncies, "es diagnostica menys".

Com a conseqüència, la velocitat de transmissió publicada aquest matí ha baixat per primera vegada de l'1, que indica expansió, i torna a ser de 0,99, com el 18 de març.
 

 


També ha tornat a baixar el risc de rebrot, que està en 233 punts. I la incidència a 14 dies per 100.000 habitants ha baixat de 242 casos a 234.  

En declaracions a Catalunya Ràdio, Prats ha explicat el moment actual de seguiment de la pandèmia amb la imatge següent:

"La sensació és que aquesta corba de casos que anem seguint dia a dia ha entrat en un túnel i nosaltres estem amb l'helicòpter esperant a l'altra banda del túnel que surti i puguem veure quina és la situació real, que ara desconeixem."


Una situació real que "de moment, no és gaire positiva", diu Prats, que pensa que empitjorarà "com a efecte rebot d'aquests quatre dies festius".

"Aquesta mobilitat i l'increment de les interaccions socials ens haurà portat, com les altres vegades, un augment real dels contagis, i ho començarem a observar a finals d'aquesta setmana i començaments de la següent."


Un repunt que Prats remarca que té lloc "sobre un creixement que ja teníem".


"Que sigui una onada petitona"

I que caldrà veure si "ens situa en una altra pantalla" amb una Rt d'1,2 o 1,3 "de manera persistent", o si serà breu i els indicadors tornaran a baixar "espontàniament" com ha passat altres vegades.

La quarta onada ja ha començat, en definitiva. Ara, en paraules de Prats, cal esperar "que sigui una onada petitona i la redrecem a temps i no calgui fer grans tancaments".
 

 


Aquest dimarts, d'altra banda, Catalunya ha arribat a les 21.400 víctimes mortals de la Covid-19, després que s'han declarat 8 defuncions en les últimes vint-i-quatre hores.

ARXIVAT A:
Preguntes i respostes coronavirusCovid-19DesescaladaCoronavirus
Anar al contingut