
La pressió immobiliària obliga la Generalitat a traslladar la seva seu de Madrid
El Centre Cultural i Llibreria Blanquerna haurà de deixar l'espai que ocupa al carrer Alcalá des de fa vint anys
El Centre Cultural i Llibreria Blanquerna, on hi ha la delegació de la Generalitat a Madrid, ha de fer les maletes de l'espai que ocupa des de fa vint anys, al carrer Alcalá, al rovell de l'ou de Madrid. L'administració també és víctima de la pressió immobiliària. El nou propietari de l'edifici, un fons d'inversió, no els renova el contracte i els obliga a marxar abans de finals d'any.
Nova ubicació al carrer Orense
La nova ubicació serà al carrer Orense, 62, una zona residencial a tocar de la Castellana. Ocuparà els baixos i dues plantes més on es distribuiran la llibreria, els espais per a actes, les classes de català i les oficines de la delegació de la Generalitat.

Blanquerna vol fer de la necessitat virtut i pretén aprofitar el trasllat per obrir una nova etapa. "Volem que hi hagi molta més activitat, que aquest canvi, en lloc de ser un problema sigui una gran oportunitat per enfortir els lligams culturals, polítics i econòmics i la presència de Catalunya a Madrid", afirma la delegada del govern a Madrid, Núria Marín. I afegeix: "Estem treballant en un nou programa d'activitats per impulsar que els catalans que viuen a Madrid tinguin un punt de referència i els madrilenys que vulguin apropar-se a Catalunya, també."
El govern va inaugurar la seu de la Generalitat a Madrid el 1993, en un espai proper a l'Ajuntament, per fer difusió de la cultura catalana. Ha estat important el paper que ha tingut l'Espai de Llengües. En dues dècades, unes 6.000 persones han estudiat català a les seves aules.
Blanquerna també ha acollit compareixences de presidents després de reunions a La Moncloa, conferències, exposicions i celebracions de Sant Jordi.
El moment més fosc de la seva història va ser durant la celebració de la Diada del 2013, quan un grup d'ultres va assaltar l'espai.
Trasllat al novembre
La delegació del govern a Madrid preveu fer el trasllat al novembre, però la nova ubicació serà transitòria. Ja s'han posat en marxa per adquirir un edifici. Núria Marín admet que trobar un espai adient per comprar-lo no és fàcil. "És cert que hi ha una pressió immobiliària important", reconeix. Però és optimista.
Marín està convençuda que amb una nova ubicació per poder seguir l'activitat trobaran un espai definitiu i adequat per donar tots els serveis que necessita una delegació i per seguir sent un oasi català enmig de Madrid.