Fruita malmesa per la calamarsa d'aquest Dissabte Sant
Fruita malmesa per la calamarsa d'aquest Dissabte Sant (Cedida)

La primera calamarsada de l'any causa danys greus als fruiters de Lleida

Els pagesos lamenten que la pedregada tindrà afectacions greus a la fruita de pinyol, préssecs i peres, i preveuen que també "es perdran molts llocs de treball"

RedaccióActualitzat

La forta calamarsada que ha caigut aquest migdia a les Terres de Lleida ha tingut "afectacions greus" en els arbres fruiters del Segrià, la Noguera, l'Urgell i el Pla d'Urgell

En només quinze minuts ha deixat entre 5 i 17 litres per metre quadrat a Lleida ciutat, i en diversos municipis del Segrià, el Pla d'Urgell o la Noguera. La pedra ha superat els 2 centímetres de diàmetre, en alguns casos.

Encara s'han d'avaluar els danys, però els arbres tot just sortien de la floració i ja tenien els primers fruits. Els camps de presseguers, nectarines, paraguaians, peres i també pomes han estat greument afectats. També han patit la pedra els camps de cirerers, a punt per a la collita.

Els danys són importants i -a l'espera de la valoració oficial- la superfície afectada podria arribar a les 40.000 hectàrees.

El president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Pere Roqué, ha afirmat que feia molts anys que no tenien una calamarsada així i ha lamentat les pèrdues econòmiques que comportarà i que es perdran "molts llocs de treball":

"Una tempesta de pedra amb la virulència i la intensitat que hem tingut avui feia anys que no es veia. En mitja hora s'han perdut molts quilos de fruita i desgraciadament també es perdran molts llocs de treball."

La calamarsa ha fet malbé bona part de la fruita, que ja estava formada. A Alcarràs, Soses i Torres de Segre és on la calamarsa, de la mida d'un cigró, ha causat més danys. La tempesta també ha escombrat poblacions com Seròs, Lleida, Torrefarrera i Corbins.

Pedregada a Alcarràs afecta els cultius de fruita dolça
Alcarràs calcula danys del 100% en unes 2.000 hectàrees de fruiters (Cedida)

El responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Jaume Gardeñes, ha quantificat que la zona afectada podria ser de 40.000 hectàrees, amb danys de diversa consideració. 

Unió de Pagesos insisteix que el sector necessita poder assegurar el potencial productiu davant la situació de canvi climàtic. Segons l'organització, això fa indispensable la instal·lació de sistemes de protecció contra les glaçades i la pedra. 

El cost de les xarxes antipedra oscil·la entre els 30.000 i els 35.000 euros per hectàrea, segons ha detallat el responsable de fruita dolça del sindicat.

El Departament d'Agricultura ha publicat una piulada a la xarxa social X on anuncia que la pedregada "ha afectat de forma generalitzada moltes explotacions" i que "estem avaluant els danys per impulsar mesures de suport al sector al més aviat possible". 

El director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a LLeida, Jaume Feixa, ha assegurat que la Generalitat ja s'ha posat en contacte amb els agricultors afectats per quantificar les pèrdues que ha ocasionat aquesta calamarsada.


Un any de feina perdut en mitja hora

El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, ha visitat les comarques de Lleida afectades, amb unes 40.000 hectàrees amb pèrdues a les collites que van del 50% fins al 100%.

En una entrevista al canal 324, ha explicat que primer han de quantificar els danys, concretant els municipis i els percentatges de pèrdues, i valorar amb les organitzacions agràries quines mesures es poden prendre. "Cal anar tots a una perquè els pagesos puguin mirar el futur amb esperança i puguin collir l'any que ve", ha dit. 

Ordeig ha lamentat que "en mitja hora de calamarsada han perdut un any de feina". 

"El govern mobilitzarà els recursos que faci falta", ha assegurat el conseller, que ha afegit que "el futur passa per tenir una bona cobertura d'Agroseguro" i per això la Generalitat multiplicarà per dos les aportacions i es veurà com es poden ajudar les famílies que, pel que sigui, no poden rebre les compensacions de l'assegurança. 

ARXIVAT A:
MeteorologiaAgricultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut