Les imatges ajudaran a saber com funcionen els forats negres (Reuters)

Primera fotografia d'un forat negre, un dels grans misteris de l'astronomia

Vuit radiotelescopis sincronitzats revelen les primeres imatges en directe d'un forat negre
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Els forats negres no s'havien fotografiat mai fins ara, però el consorci Event Horizon Telescope ha canviat aquest dimecres la història de l'astronomia. A les 15.07, hora d'aquí, s'han pogut veure en sis rodes de premsa simultànies arreu del món la primera imatge en directe d'un forat negre supermassiu.

La imatge mostra un "anell de foc" intensament brillant envoltat d'un forat fosc, un cercle perfecte. L'anell és una matèria que gira a molta velocitat i seria la part més propera a nosaltres, mentre que la llum prové d'un gas sobreescalfat que queda absorbida pel centre. Es pot veure des de la Terra perquè és molt més brillant que tots els milers de milions d'altres estels de la galàxia M87, on es troba. 

Les fotografies confirmen l'existència dels forats negres, com ja havia predit la Teoria de la Relativitat, i permetrà saber més detalls de com es transformen.
 

El forat té una massa equivalent a 6.500 milions de sols (Reuters)

 

Per poder captar les imatges, ha estat necessària la feina de vuit radiotelescopis situats als Estats Units, Mèxic, Xile, Espanya, Hawaii i l'Antàrtida. Els científics han necessitat dos anys per processar totes les dades recopilades. 


Veure el que semblava impossible

Sheperd Doeleman, un dels científics de l'equip, ha recalcat la importància de la fita en una de les sis rodes de premsa sincronitzades on s'ha presentat l'exclusiva.

"Els forats negres són els objectes més misteriosos de l'univers. Hem vist el que pensàvem que era impossible de veure".

 

La científica France Córdoba des de la roda de premsa a Washington (EFE)

 

La directora de la Fundació Nacional per a la Ciència dels Estats Units, l'astrofísica France Córdova, admet que ha plorat d'emoció en veure les imatges:

"Hem estudiat durant tant de temps els forats negres que era fàcil oblidar que no n'havíem vist mai cap. És un moment històric que transformarà la nostra comprensió dels forats negres."


Per un altre membre de l'equip investigador, el professor d'Astrofísica de Frankfurt Luciano Rezolla, el descobriment suposa un gran avenç:

"Hem transformat un concepte matemàtic, una cosa que s'explica amb fórmules, en una pissarra, en un objecte físic que es pot observar."

 

La presentació des de Bèlgica


Les mesures del "monstre còsmic"

El forat negre que s'ha fotografiat es troba al centre de la galàxia M87 i forma part de la constel·lació de Virgo. Fa 40 bilions de quilòmetres, és a dir, tres milions de vegades la mida de la Terra. Per les seves dimensions, alguns científics el descriuen com "un monstre còsmic".

La seva massa equival a més de sis milions de masses solars i està a una distància de 50 milions d'anys llum de la Terra, molt més a prop que el forat negre conegut més llunyà a nosaltres, a 13.000 milions d'anys llum. Els forats negres són astres que giren a tanta velocitat que absorbeixen els astres propers, que no tornen a sortir a l'univers exterior.

Totes aquestes dades han estat publicades al prestigiós Astrophysical Journal Letters.


La Teoria de la Relativitat, reforçada

Les imatges desvelades confirmen la validesa de la Teoria de la Relativitat d'Albert Einsten, que va preveure l'existència dels forats negres. De fet, el concepte teòric dels forats negres va sorgir de la resolució de les equacions de la primera Teoria de la Relativitat del físic alemany.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut