La població de tonyines ha crescut molt a Roses, Palamós i Blanes (3Cat)
Catalunya al dia

La proliferació de tonyina roja preocupa els pescadors: "Se'ns mengen les sardines"

Els pescadors de la Costa Brava demanen que es deixi de protegir les tonyines per frenar el que consideren una plaga i que s'ampliï la quota de pesca diària de sardines

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat

Els pescadors de sardines de la Costa Brava denuncien que les tonyines vermelles s'estan convertint en un problema. Quan encenen els llums de l'embarcació per atraure les sardines, comencen a sortir tonyines de totes bandes que se les mengen.

Això és el que explica l'Organització de Productors Pesquers de Peix Blau i confirma, a peu de barca, Jordi Sureda, vicepatró major de la Confraria de l'Escala:

"Les tonyines s'han convertit en una plaga. El fet de protegir-les tant i tant les ha convertit en l'equivalent del senglar a terra."

Aquest pescador de l'Escala admet que està molt preocupat per la gran quantitat de tonyines que hi ha a la badia de Roses, però explica que també n'hi ha moltes per Palamós i Blanes.


Jordi Sureda diu que temps enrere les tonyines només s'acostaven dos cops l'any a la Costa Brava per reproduir-se, però assegura que ara se les troba tot l'any.

Al problema de les tonyines s'hi afegeix el fet que les barques no poden pescar totes les sardines que volen. Les captures estan regulades pel ministeri i ara mateix el topall màxim està en 2.800 quilos de sardines per dia. Entre una cosa i l'altra, els pescadors lamenten que hi ha dies que no els surt a compte sortir a la mar.


Què demanen els pescadors?

Per evitar que les tonyines roges se'ls mengin les sardines, els pescadors plantegen dues mesures: d'una banda, que es rebaixi la protecció de les tonyines per reduir-ne el nombre d'exemplars, i, de l'altra, que s'apugin les quotes de pesca de les sardines.

Segons Jordi Sureda, vicepatró major de la Confraria de l'Escala, no és cert que la sardina s'estigui acabant. Assegura que ells en veuen "moltíssima i cada cop més grossa".

Pel que fa a la proliferació de les tonyines, Sureda planteja un altre problema. Com que s'acosten a les barques quan tiren les xarxes per pescar les sardines, sovint s'hi queden enredades i acaben morint.

Tonyines capturades a la Costa Brava (3Cat)

Explica que "de vegades queden enganxades entre catorze i quinze tonyines que fan entre 100 i 150 forats a la xarxa". I el pitjor, diu, és que no poden aprofitar les tonyines que moren accidentalment:

"Automàticament les has de llençar a l'aigua. És una aberració. Jo, com a pescador, em poso malalt. És un peix que val cèntims i el que t'ha fet aquella tonyina és fotre't la sardina i l'anxova."

Des del govern, el director general de Pesca Sostenible, Sergi Tudela, està a favor que els pescadors puguin comercialitzar les tonyines que moren enredades a les xarxes. Explica que fa tres anys van encarregar un estudi molt detallat sobre aquesta qüestió que van enviar al ministeri per demanar que s'establís una petita quota de captures incidentals.

L'objectiu era que els pescadors poguessin legalitzar aquestes captures per vendre posteriorment la tonyina. Aquesta seria una manera de compensar econòmicament els pescadors de sardines, però de moment no hi ha resposta per part de Madrid.


Per què hi ha tantes tonyines?

Tot va començar l'any 2000, quan es va constatar que s'havia reduït molt el nombre d'exemplars i es va engegar un pla de recuperació d'aquesta espècie a escala mundial.

L'organisme que vetlla per la tonyina vermella és la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, la ICCAT, i, segons els pescadors, les mesures de protecció han funcionat amb escreix, fins al punt que parlen de plaga de tonyines vermelles en diferents punts de la Costa Brava.

Els pescadors de sardines demanen mesures que els compensin els danys provocats per les tonyines (3Cat)

El director general de Pesca Sostenible, Sergi Tudela, admet que la població d'aquesta espècie s'ha recuperat i que comporta alguns maldecaps als pescadors:

"Hi ha molta tonyina, però no soc capaç de dir si n'hi ha més que mai. S'ha recuperat molt bé i molt ràpid, i és cert que està provocant una interacció amb les maniobres de pesca."

Tudela afegeix, però, que actualment les quotes de pesca de tonyina vermella són les més altes que s'han establert mai.

 

ARXIVAT A:
Pesca
Anar al contingut