La promesa de Pedro Sánchez sobre la factura de la llum, complerta a mitges
- TEMA:
- Economia de butxaca
El 2021 ha estat l'any que més hem mirat la factura de l'electricitat. I per a molts, això ha estat un veritable maldecap. Sobretot, per als clients del mercat regulat, uns 11 milions a tot l'estat (un 36,7% del total, segons dades de la CNMC), que tenen la tarifa lligada a les oscil·lacions diàries del preu.
Tenint en compte un consumidor mitjà, i fent servir el comparador de factures de la Comissió de la Competència, podem calcular que la factura d'aquest any ha pujat al voltant dels 875 euros (amb dades fins al 29 de desembre).
Això és un 39% més que l'any passat, i un 16,7% més que el 2018.
Per elaborar aquests números, hem utilitzat com a criteri de consumidor mitjà un dels "clients tipus" segons la Comissió de la Competència, amb un consum anual de 3.230 kWh, i una potència contractada de 4,47 kW.
El càlcul no té en compte, per exemple, els consumidors amb dret a un bo social, que tenen la factura bonificada.
data-id="5ab7149b-e93e-486a-aca6-e2ce4e694d09" data-title="Copy: Preu de l'electricitat 2018 i 2021 (en euros)" data-type="interactive">data-id="edd82334-093a-435f-95df-bcc5e598b196" data-title="Preu de l'electricitat 2018 i 2021 (en euros)" data-type="interactive">
Pedro Sánchez: "Hem mantingut el compromís del govern"
La comparació amb el 2018 és rellevant perquè és la fita que s'ha marcat el president del govern espanyol.
Quan els preus es començaven a disparar, Pedro Sánchez es va comprometre que la factura total fos similar a la del 2018.
Per una part dels consumidors, això no ha estat així, però també és cert que hi ha 18,8 milions de clients del mercat lliure, un 63,3% del total; en el seu cas, el preu és més estable, i la baixada d'impostos com l'IVA els ha ajudat a moderar la factura.
De manera que, tenint en compte clients del mercat lliure i el regulat, el govern espanyol fa la mitjana i pot dir que el conjunt de la factura domèstica pagada a Espanya a aquest 2021 serà similar al del 2018, almenys estadísticament.
Segons els càlculs del govern espanyol, i tenint en compte clients del mercat regulat i del lliure, a més dels acollits a un bo social, la factura global d'aquest any serà de 613 euros, mentre que la del 2018 seria de 608 euros, pràcticament el mateix.
El president espanyol ha reconegut que tres de cada deu contractes amb la tarifa regulada pagaran més, però ha afegit que "l'àmplia majoria, set de cada deu, compensen l'alça del preu de la llum."
Per tot plegat, en la compareixença per fer balanç de l'any, Sánchez ha donat per complerta la promesa:
"Pràcticament s'ha duplicat el cost de l'energia. I el que ha fet el govern d'Espanya ha estat reduir els impostos i els costos fixos de la factura. I per tant, el que fem és mantenir el compromís del govern que, de mitjana, els ciutadans paguin el mateix de factura de la llum que al 2018, descomptada la inflació."
L'IVA ha baixat, de mitjana, de 84 euros
De fet, descomptant la inflació dels últims tres anys, la factura d'aquest any seria fins i tot menor que llavors.
Segons els números detallats per Pedro Sánchez, l'estalvi per empreses i famílies gràcies a mesures com la rebaixa d'impostos especials i de l'IVA del 21% al 10% ha estat de 84 euros.
Com que el pes del preu de la llum ha pujat en la factura, per compensar-ho, ha rebaixat els impostos, amb un cost per a Hisenda que pot arribar als 6.000 milions d'euros.
Són càlculs del govern espanyol, que utilitza com a base els criteris d'Eurostat; de moment, l'estadística oficial arriba fins el primer semestre d'aquest any, i no hi haurà confirmació oficial d'aquests càlculs fins més endavant.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca