La quarta onada ja es nota a urgències i hi ha massa pacients a les UCI per afrontar-la

La pressió hospitalària és ara massa alta i preocupa que siguem a les portes d'una quarta onada en pitjors condicions que en la segona o la tercera

Actualitzat

Els contagis de Covid-19 continuen pujant a Catalunya, i també la velocitat de transmissió. Aquest dimarts és d'1,17 punts, o sigui, que 100 infectats contagien, de mitjana, 117 persones.

No hi ha manera que la tendència creixent pari, i tot apunta que comencem la pujada de la que seria la quarta onada. I ho farem amb les unitats de cures intensives més plenes que en cap altre inici d'onada. Abans de començar la segona, hi havia 163 persones a les UCI, més de 330 abans de la tercera, i ara, quan tot apunta a una quarta onada després de Setmana Santa, hi ha 411 persones ingressades a les unitats de malalts crítics; una situació que preocupa moltíssim els treballadors dels hospitals.

 

A les urgències del Parc Taulí, la quarta onada fa dues setmanes que va començar a arribar. No saben si serà gran o petita, però avisen que a una situació que ja és d'augment caldrà afegir-hi "els que hem estat fent aquests dies, i potser el que farem durant la Setmana Santa".

També constaten que el perfil del pacient ha canviat: la vacunació ha provocat que hagi baixat la mitjana d'edat i "els que veiem ara són més joves". Ens ho expliquen en aquest reportatge:

 

I què passa a la resta d'Espanya?

El Ministeri de Sanitat encara no parla de quarta onada, perquè l'increment de contagis no és global ni homogeni a Espanya, però sí que hi ha algunes comunitats que registren augments preocupants.

És el cas de Navarra, amb una Incidència acumulada els últims 14 dies de 266 casos per cada 100.000 habitants, i Madrid, que en té 255. Una mica per sota, però en un nivell de risc molt alt se situa Euskadi, amb una incidència de 233 o Catalunya, amb 208.

Si ens fixem en la incidència acumulada els darrers 7 dies, a banda de les anteriors comunitats autònomes, també destaca l'increment de contagis a Astúries i Castella i Lleó

 

Risc mitjà a la majoria de comunitats

El gruix de les comunitats registren un nivell de risc mitjà, com les Balears que els últims 14 dies ha registrat una incidència de 66. I només el País Valencià, amb 29, està en risc baix.

Aquestes són dades del ministeri que tenen un cert retard respecte a les notificades pel Departament de Salut.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut