La qüestió catalana centra bona part del primer debat entre candidats

Iglesias ha reiterat el seu compromís de facilitar un referèndum i Sánchez ha insistit en la reforma constitucional com l'eina per trobar l'encaix de Catalunya
Actualitzat

La qüestió catalana ha estat molt present en el debat electoral d'aquest dimarts entre els candidats del PSOE, Pedro Sánchez; Ciutadans, Albert Rivera; i Podem, Pablo Iglesias. Tots tres han participat en el primer debat entre candidats a la presidència del govern espanyol, organitzat pel diari "El País". A l'escenari, un faristol simbolitzava l'absència del president de l'executiu -i candidat del PP-, Mariano Rajoy. Precisament, Rajoy ha estat molt present en el debat i tots tres candidats han coincidit que el model territorial del PP no és el que necessita Espanya.

Iglesias ha reiterat el seu compromís de facilitar un referèndum a Catalunya i ha assenyalat que bona part dels independentistes catalans ho són per les polítiques del PP.

"Si segueix Rajoy quatre anys més, fins i tot Valladolid voldrà marxar d'Espanya"

L'opció del referèndum l'han descartat tant Sánchez com Rivera i el candidat del PSOE fins i tot ha retret a Iglesias que cap Constitució del món reconeix el dret a l'autodeterminació. Sánchez també ha retret al líder de Podem el suport de la seva formació al govern navarrès de Geroa Bai, que també té el suport de Bildu.

També Rivera ha retret a Iglesias els seus pactes, concretament el suport d'una part de Catalunya Sí que Es Pot -coalició on hi ha Podem- a la candidatura de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament. El líder de Ciutadans ha creuat retrets amb Sánchez per la qüestió territorial, sobre els pactes del PSC amb partits independentistes en alguns municipis catalans. Això no ha agradat al líder del PSOE, que ha retret a Rivera que, si li deia "independentisme", ell el podria qualificar "d'extrema dreta per haver pactat el 2009 amb el partit Libertas".

El candidat socialista ha insistit en la reforma constitucional com l'eina per trobar l'encaix de Catalunya i en el diàleg polític davant l'"immobilisme" de Rajoy i l'"independentisme" de Mas.

Iglesias retreu a Sánchez les portes giratòries

El candidat de Podem ha criticat les "portes giratòries" per les quals exalts càrrecs del PSOE han anat a parar en consells d'administració i ha posat com a exemple l'exministra Trinidad Jiménez, que Iglesias ha dit que ocuparà el lloc a Telefónica que ha deixat Rodrigo Rato. Sánchez ho ha negat i ha acusat Iglesias de "difamar": 

"Confons la nova política amb la difamació, igual que fa Monedero amb Albert Rivera. De Monedero m'ho podia esperar, de tu no ho esperava."

Acord per un pacte educatiu

Sánchez, Rivera i Iglesias han coincidit a defensar que s'articuli un gran pacte educatiu sobre la base de la derogació de la LOMCE impulsada pel PP aquesta legislatura. Rivera ha demanat un pacte sobre ensenyament per impedir que PP i PSOE "canviïn la llei barallant-se entre ells" quan arriben al govern, com creu que ha passat en democràcia.

Iglesias ha demanat una nova llei que tingui en compte la comunitat educativa i Sánchez s'ha compromès a derogar la LOMCE i impulsar un acord que inclogui la universalització de l'ensenyament de 0 a 18 anys, triplicar la inversió en educació en quatre anys i que les beques siguin un dret. En la rèplica, el candidat de Ciutadans ha retret a Sánchez que, en democràcia, hi hagi hagut vuit reformes educatives, per la qual cosa creu que no n'hi ha prou derogant la LOMCE:

"La teva única proposta és derogar el que ha fet el PP. Estic intentant ser una mica més ambiciós que vosaltres, pujar un esglaó. Mereixem una llei educativa per a tothom. Nosaltres ens prenem l'educació seriosament."

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut