La ràdio d'un taxista argentí es cola en les comunicacions de la NASA amb dos astronautes
Un periodista argentí que segueix les informacions espacials es va adonar de la interferència, que s'ha fet viral a la xarxa
Un senyal de ràdio d'un taxi de l'Argentina en què un conductor pregunta per confirmar una adreça es va colar en una transmissió de la NASA amb l'Estació Espacial Internacional.
"1-5-0, has dit, d'Irigoyen?", se sent enmig de la comunicació oberta entre la NASA i dos astronautes russos que feien un passeig per fora de l'Estació Espacial Internacional per canviar un radiador.
A la transmissió, se sent com atribueixen aquestes paraules en espanyol a la intromissió d'un micròfon obert per distracció. Però el periodista argentí Manuel Mazzanti, que segueix la informació de temes espacials des dels Estats Units, es va adonar que es tractava d'una veu amb accent argentí.
Llavors va publicar el vídeo de la transmissió interferida a les xarxes socials i s'ha fet viral. Al segon 20 del vídeo se sent --més alta i clara que la conversa dels astronautes amb la NASA-- la veu del taxista argentí.
"150 dijiste, de Irigoyen?"
Manuel Mazzanti (@manumazzanti) April 19, 2023
¿Alguien me puede explicar esto?
En plena transmisión de la caminata espacial se escucha lo que pareciera ser un radio taxi en Argentina...o algún servicio de delivery? 👇 pic.twitter.com/3JJq65g3Fb
El periodista va situar l'adreça que indicava el taxista a Buenos Aires. El taxista pregunta pel carrer Irigoyen, que pot ser el que porta el nom o de l'expresident Hipólito Yrigoyen (1852-1933) o el de l'exsenador i exgovernador de Buenos Aires Bernardo de Irigoyen (1822-1906).
Tot i que altres seguidors de Twitter han observat que la mateixa adreça podria ser en altres ciutats argentines, com Córdoba, o Morón, on, afegeixen, hi ha una pastisseria.
Irigoyen 150.
Manuel Mazzanti (@manumazzanti) April 19, 2023
Villa Martelli, Provincia de Buenos Aires.
Obviamente una interferencia, pero no pude dejar de asombrarme al escuchar esto en plena caminata espacial! 😂 pic.twitter.com/uR87fhXeBb
L'anècdota ha generat nombroses bromes i mems, com la d'una altra possible interferència d'un drapaire: "Compro coure, bronze, plom, alumini... matalassos de llana!", o la recerca de vida a l'Argentina:
Aparentemente no fue el único momento que estuvo interferido 🤣🤣 pic.twitter.com/OAoZUAWGiK
Fede Perez (@fedepeerez) April 20, 2023
No hay vida inteligente
Radianblood (@radianblood) April 22, 2023
Te imaginas una civilizacion extraterrestre que capte esa frecuencia y escuche uno - cinco - cero de Irigoyen dijiste ? Y esten siglos decifranco el mensaje ☠
Ariel Guiliani (@AriellllG23) April 19, 2023
Més enllà dels comentaris humorístics, altres persones es preocupen per l'explicació tècnica que ha fet possible que, amb les petites antenes de les ràdios del taxi, es pugui arribar a l'espai.
430 quilòmetres sense cap obstacle
Dimarts passat, 19 d'abril, en el moment de produir-se la interferència, l'Estació Espacial Internacional era a 430 quilòmetres d'altura sobre territori argentí.
El divulgador científic argent Esteban Tablón, instal·lat a Catalunya, explica, en declaracions a mitjans argentins, que l'Estació Espacial està orbitant la Terra i fa moltes voltes al dia, i que dimarts de matinada estava "exactament sobre Buenos Aires":
"Són 430 quilòmetres en línia recta, sense cap mena d'interferència ni obstacle."
La situació de l'EEI es pot seguir a temps real a través d'ISS trucker, com va fer aquesta estudiant de sistemes i enginyeria electrònica:
Que buen hallazgo 🤣 Fue aproximadamente a las 1:32 AM pic.twitter.com/IhchGDV0BX
Mati (@Borni_m) April 19, 2023
Un usuari de Twitter que s'identifica com a "expert en la matèria" en fa un gràfic:
La iss orbita a 400 o 450 kilómetros de altura, supongo que las ondas de radio deben llegar a esa altura. pic.twitter.com/fSekhJ2b41
Un Experto en la Materia (@iksnilepoguh) April 19, 2023
Tablón explica que la comunicació es fa en la mateixa banda que transmeten els taxistes.
"La banda que fan servir els radiotaxis és l'UHF. No és estrany, perquè l'Estació Espacial fa una transmissió de radioaficionats un cop per mes en aquesta mateixa freqüència i és per això que la capten.
"Aparentment --hi afegeix-- va quedar oberta la freqüència amb què es comuniquen els radioaficionats a la Terra. I aquí va sortir un radiotaxi ben porteny a l'Estació Espacial en un àudio transmès a tothom."