La ratafia de la Pobla de Segur que triomfa en un dels concursos més prestigiosos del món

Una petita destil·leria familiar aconsegueix una medalla d'or i una de plata a Spirits Selection, del Concurs Mundial de Brussel·les

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

No cal ser una gran multinacional per triomfar. Sovint n'hi ha prou de fer la feina ben feta i arrelada a un lloc, a un paisatge, treballant amb els productes de la zona. És el que des de fa molts anys intenta demostrar una petita destil·leria de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Des del 2011, quan van decidir començar a portar els seus productes als principals concursos de begudes i licors internacionals, han rebut molts reconeixements.

Les últimes medalles: una d'or i una altra de plata al Concurs Mundial de Brussel·les (CMB) Spirits Selection, que aquest any s'ha celebrat a la ciutat xinesa de Renhuai.


De l'avi al net

La història de Licors Portet arrenca el 1833. Va ser en Joan Portet, pare i avi dels actuals propietaris de l'empresa, qui va tenir la idea de fer una ratafia amb la marca Dels Raiers, un homenatge a la família de la seva dona, que es dedicava al transport de la fusta pel riu, una activitat tradicional que s'ha acabat convertint en tot un símbol a la zona.

El 2011, Licors Portet va rebre la seva primera medalla al concurs mundial (Pau Rovira/3Cat)

El licor que aquest 2024 ha rebut la màxima distinció es diu, precisament, Reserva de l'Avi Joan, i l'ha elaborat el seu net Miquel, com explica amb un orgull indissimulat l'Àngel, el seu pare, qui ha fet de pont entre les dues generacions:

"Estem súper contents que ens hagin premiat aquesta ratafia, una reserva que dediquem al meu pare i que és la primera ratafia que ha fet el meu fill."

Un altre producte de la mateixa casa, la Ratafia Portet 1883 Reserva 33 Llunes, s'ha endut una medalla de plata al concurs. Són dos guardons que se sumen a la llista de més de 50 premis que han rebut durant els últims tretze anys.


Una ratafia per a cada cas

La filosofia d'aquesta petita destil·leria, que té menys de 10 treballadors i que produeix unes 115.000 ampolles l'any, implica tenir els peus ben posats al territori, responent a les necessitats de l'entorn. Això explica que facin, gairebé, 40 ratafies diferents.

"En fem, per exemple, per aquell formatger que vol fer un formatge rentat amb ratafia o per algú que vol posar ratafia en un paté de la Vall Fosca. M'agrada col·laborar amb l'artesà que fa un producte determinat perquè si no ens ajudem, els que som petits, estem morts."

L'Àngel està orgullós que hagin premiat una ratafia del seu fill que homenatge a l'avi (Pau Rovira/3Cat)

El cansalader Jesús Bellera dona fe dels bons resultats d'aquesta col·laboració entre productors i assegura que "el formatge de tupí amb ratafia ha permès que torni a entrar a la taula de la gent". La pastissera Maria Sabarich també celebra l'èxit de les galetes o del torró trufat que elabora  per Nadal amb aquesta ratafia.

L'interès de Licors Portet de treballar braç a braç amb l'entorn i també el compromís amb determinades causes culturals i socials fa que hagin d'innovar constantment.

Ara, per exemple, estan experimentant amb una ratafia de castanyes que els ha demanat l'exconseller a l'exili Lluís Puig per poder vendre-la a la Casa Macià de Prats de Molló, que té un jardí amb un castanyer.

Anar al contingut