La reacció de la premsa internacional a la sentència de Luxemburg sobre Junqueras
El Tribunal Superior de Justícia Europeu (Efe)

La reacció de la premsa internacional a la sentència de Luxemburg sobre Junqueras

Els mitjans destaquen que el líder independentista hauria d'haver tingut immunitat, però molts dubten sobre les conseqüències immediates de la decisió

Xavier DuranActualitzat

La decisió del Tribunal Europeu de Justícia sobre la immunitat d'Oriol Junqueras ha tingut de seguida ressò a la premsa internacional. El diari belga Le Soir titula: "La justícia de la UE dona la raó a un independentista català sobre la seva immunitat com a eurodiputat elegit". També afirma que "és una decisió vàlida per a Carles Puigdemont i Toni Comin, que resideixen a Bèlgica".

Per al diari francès Le Monde, "és un gran revés per a la justícia espanyola". Per al diari, la sentència és clara quan diu que l'adquisició del mandat parlamentari només pot ser resultat "del vot dels electors i no estar subordinat al compliment subseqüent d'una formalitat qualsevol":

"En conseqüència, Oriol Junqueras hauria hagut de gaudir de la immunitat parlamentària des del vespre de les eleccions del 26 de maig, ser posat en llibertat provisional i només el Parlament Europeu hauria hagut de jutjar la conveniència d'aixecar o mantenir la seva immunitat."

La cadena britànica BBC ha titulat: "El líder català empresonat hauria d'haver tingut immunitat, sentencia el tribunal de la UE".

Cita el tuit de Carles Puigdemont en què demana "Llibertat immediata per a Junqueras". Però matisa que "La sentència d'immunitat protegeix els eurodiputats de qualsevol investigació o imputació basada en les seves opinions o vots com a eurodiputat. Però un eurodiputat que hagi comès un delicte no pot reclamar immunitat".

Per al diari The Guardian, "La sentència és un impuls per a Oriol Junqueras i el moviment separatista català".


A Itàlia, el diari La Repubblica és contundent a l'hora d'extreure'n conclusions i titula: "El Tribunal de la UE a Espanya: "Allibera Junqueras, com a eurodiputat gaudeix d'immunitat"".


El diari afirma que, segons el Tribunal de Justícia europeu, el líder independentista "ha de ser excarcerat". I afegeix:

"Si Madrid considerés necessari mantenir aquesta mesura hauria de demanar en els tempos més breu possible al Parlament Europeu de revocar la immunitat."

Als Estats Units, el Washington Post i el New York Times titulen de manera semblant i destaquen que, segons el Tribunal europeu Junqueras tenia immunitat.

En aquest segon diari, el corresponsal Ralph Minder considera que "el cas de Junqueras ha estat vist com un test sobre si la immunitat parlamentària a la Unió europea pot passar per sobre de processos criminals a tribunals nacionals i podria afectar casos similars".

Tot i així, considera "improbable que Espanya l'alliberi ara". En tot cas, diu que l'elecció d'independentistes catalans en el Parlament Europeu "s'ha convertit en una patata política calenta per a la Unió Europea".

A Alemanya, el setmanari Der Spiegel posa com a títol: "El català detingut guanya davant el Tribunal de Justícia Europeu". I afegeix l'explicació que Junqueras havia estat condemnat a 13 anys per un tribunal espanyol i, per tant, "no va poder assumir el seu mandat al Parlament Europeu. Això era il·legal, ha decidit el Tribunal Europeu de Justícia".

La cadena francesa RFI (Ràdio França Internacional) diu que "La justícia de la Unió Europea dona la raó l'independentista català Oriol Junqueras sobre la seva immunitat d'elegit europeu".

I France 24 afirma que, segons el Tribunal, "el líder català va ser empresonat de manera incorrecta", però considera que "no està clar el que la sentència del tribunal de la UE pugui significar per al futur de Junqueras". I afegeix que el cas pot establir un precedent per a Carles Puigdemont, que també és eurodiputat electe.

A Escòcia, The Herald destaca el dret a la immunitat de Junqueras perquè va ser elegit eurodiputat al maig. I explica que, segons el Tribunal, persones com ell "gaudeixen, des del moment que els resultats són proclamats, d'immunitat per viatjar i prendre part en els sessions parlamentàries".

 

 

A la web de Bloomberg consideren que "L'embolic polític a Espanya s'intensifica després que una sentència ajudi als separatistes". També explica que el partit de Junqueras ha afirmat de seguida a Twitter que el seu líder hauria de ser alliberat immediatament.

Cita declaracions de Lluís Orriols, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Carlos III de Madrid, per a qui "la decisió enfortirà la posició de Puigdemont" i posarà pressió a ERC. Orriols afegeix que "és una clara victòria per al moviment independentista i potencialment un terratrèmol polític".


La cadena àrab Al Jazeera explica que Espanya hauria d'haver deixat que Junqueras prengués possessió del seu escó i que la decisió "és un impuls per al moviment separatista català i per a Junqueras".

També explica que, segons ERC, el judici a Junqueras hauria de ser declarat nul.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàOriol JunquerasParlament Europeu
Anar al contingut