L'exitosa recepta de l'Uruguai contra la Covid: "aixafar" cada brot amb rapidesa
L'Uruguai ha aconseguit contenir la Covid apostant pels rastrejadors i la comunicació clara

La recepta de l'Uruguai per contenir la Covid: "aixafar" cada brot des de l'arrel

Es van avançar a l'esclat de la pandèmia i es van marcar com a prioritat que els rastrejadors sempre fossin capaços de contactar en un sol dia amb tots els casos nous i amb els seus contactes

Oriol EsteveActualitzat

A Llatinoamèrica, hi ha un país que ha sabut combatre la Covid i convertir-se en un exemple per a tot el món. L'Uruguai és un país petit, però té una ciutat -Montevideo- amb molta densitat de població pel seu milió i mig d'habitants. A més, l'Uruguai té frontera natural amb l'Argentina i el Brasil, dos països que no han pogut contenir la malaltia i tenen xifres de contagi altíssimes.

L'aposta de l'Uruguai per aplicar mesures molt al principi i, sobretot, rastrejar a fons cada brot els permet tenir ara una vida força normal. No han aturat tan bruscament l'economia: bars i restaurants obren amb limitacions d'aforament i estan permeses, per exemple, festes de fins a 60 persones.

Mentre a Catalunya la mitjana de morts pel Covid deixa una xifra esgarrifosa, 60 al dia, a l'Uruguai han mort 75 persones a tot el país des de l'inici de la pandèmia.

 

La clau de l'èxit

Després del primer confinament, l'Uruguai va comprar més llits d'UCI -que no va arribar a fer servir- i va reforçar la xarxa epidemiològica.

Aquesta va ser la clau de l'èxit: es van marcar com a prioritat que els rastrejadors sempre fossin capaços de contactar en un sol dia amb tots els casos nous i amb els seus contactes. Van decidir que l'objectiu ja no seria mai més "aixafar la corba de contagis", sinó tenir capacitat per "aixafar" cada brot.

L'exitosa recepta de l'Uruguai contra la Covid: 'aixafar' cada brot amb rapidesa
El balanç de morts per la pandèmia a l'Uruguai és de 75, quan a Catalunya són 60 al dia


Apel·lar a la responsabilitat personal

Altres aspectes que expliquen l'èxit del país sud-americà en la contenció del Covid, és la rapidesa a poder fer els tests (limitar els contagis permet tenir operatius els laboratoris) i l'actitud de la ciutadania.

Apel·lar a la responsabilitat personal va tenir èxit: tot i que el confinament sempre va ser voluntari, la gent va reduir dràsticament la seva mobilitat i van limitar la seva vida social, per facilitar la tasca dels rastrejadors.
 

Assessorament científic

També els experts es van saber organitzar per donar el millor des de cada especialitat científica. Hi ha una plataforma que assessora el govern i que ha resolt les discrepàncies dins dels cercles acadèmics.

Han aconseguit fer arribar a la població missatges clars i sense barrejar-los amb la mirada política.

Impulsar els rastrejadors abans del creixement de la pandèmia i no pas a remolc, així com haver vist els estralls de la Covid a Espanya han contribuït al fet que els uruguaians passin la pandèmia sense restriccions tan dures com les d'aquí.

L'explicació és en la suma de factors que apunten en el següent vídeo dos dels assessors del govern uruguaià, la investigadora en matemàtica María Inés Fariello i l'expert en biologia Matías Arim:

 

Segons els assessors del govern uruguaià, prendre decisions que "semblen absurdament sobredimensionades" els ha ajudat a avançar-se als efectes de la Covid.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut