Barcelona

La recuperació del Rec Comtal, memòria viva de Barcelona

El Rec Comtal, un curs d'aigua de dotze quilòmetres de llarg i més de mil anys d'història, encara té un tram en servei, al barri de Vallbona, en el límit entre Montcada i Barcelona, que s'aprofita per a l'agricultura i l'esbarjo dels veïns i que ara es vol recuperar com a lloc de passeig

Sara Grimal / Alonso CarnicerActualitzat

Al límit de Barcelona amb Montcada i Reixac, gairebé oblidat entre carreteres i autopistes i les línies ferroviàries, encara sobreviu un tram del Rec Comtal. Al llarg de mil anys, des del segle XI al segle XIX, la canalització, que tenia 12 quilòmetres, va ser la principal conducció d'aigua cap a la ciutat de Barcelona per a la indústria i l'agricultura.

El Rec, que pren l'aigua de l'aqüífer del Besòs a Montcada, circula més d'un quilòmetre a cel obert pel barri de Vallbona, a Barcelona. El camí, entre el curs d'aigua i la via del tren, ha estat sempre ruta de pas entre totes dues poblacions. És també un racó de natura i lleure. Molt apreciat per famílies dels barris veïns, que hi troben una bona manera de passar un dia d'estiu.

Per Miguel Castellón, veí de Montcada, "aquesta aigua és el tresor del barri. Hi ha peixos, crancs... aquesta aigua porta vida." I Maria Estela Mendoza, veïna de la Trinitat i procedent de Bolívia, diu que "això ens recorda els rius del nostre país, ens podem banyar, els nens ho passen molt bé, és com estar al camp."

Ara, els ajuntaments de Barcelona i de Montcada i Reixac, a través del Consorci del Besòs, fan obres per arranjar el camí i l'entorn del rec entre el barri de Can Sant Joan, a Montcada, i Vallbona, a Barcelona, amb un pressupost de 650.000 euros. S'ha eixamplat i s'està pavimentant tot el camí, i posant-hi enllumenat. I s'han desbrossat i consolidat els marges del Rec. Les obres estaran acabades a la tardor.

L'aigua del Rec Comtal, que fins al segle XIX va moure els molins i les indústries de Barcelona i el pla, ara només s'aprofita per regar horts. I les més de cinc hectàrees de terres de conreu de la Ponderosa. És l'extensió agrícola més gran que queda al municipi de Barcelona, amb una producció considerable.

El pagès Juan Ortuño, que hi treballa des de fa 60 anys, explica que si no hagués estat per la crisi del totxo, aquestes terres s'haurien omplert de blocs de pisos. De fet, el traçat de l'AVE ja va retallar una part dels camps. Ortuño rega els seus camps amb les aigües del Rec Comtal. "Aquesta aigua ningú sap el valor que té. La que no fem servir nosaltres va a parar al Besòs. És una aigua boníssima, que abans s'aprofitava i ara no. Per què no l'aprofitem? És una llàstima que els polítics no s'ocupin de la Sèquia Comtal".

El Rec Comtal i aquestes últimes terres agrícoles que rega ofereixen una oportunitat per descobrir la natura i també la història i es fan diversos itineraris i visites per conèixer el seu paisatge.

Abans, el Rec Comtal continuava per tot el pla de Barcelona fins al cor de la ciutat vella. Però amb el creixement urbà, se n'ha trencat la continuïtat i després de regar els camps de la Ponderosa, va a parar al riu Besòs. Els trams que queden a Vallbona, amb un pont medieval, són el testimoni viu d'un paisatge perdut.

L'escriptor i historiador Enric H. March, autor del blog Bereshit, que ha investigat i documentat els rastres del Rec Comtal en tot el seu recorregut, considera que "ha desaparegut el Rec, però en canvi la memòria que conserven els seus habitants continua viva. En el cas de Vallbona, perquè tenim un tram del rec que és a l'aire lliure, i, per tant, és ben visible. A la resta de Barcelona, perquè la toponímia dels carrers ho continua marcant, i perquè tothom té memòria dels pares o els avis, que explicaven quan el rec passava a l'aire lliure. La ciutat de Barcelona no s'entendria sense el Rec Comtal. És memòria viva de la ciutat. No és només un tram d'aigua que passa per un lloc concret, sinó que està carregat d'història."

El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) va organitzar l'exposició "La revolució de l'aigua" per reflectir la llarga i complexa història de la portada d'aigües a la ciutat de Barcelona, en la qual el Rec Comtal juga un paper important, i va publicar la guia d'història urbana "Aigua/BCN". El MUHBA ha creat un centre d'interpretació de l'aigua a l'antiga Casa de les Aigües de la Trinitat Vella.

Actualment hi ha projectes en marxa per recuperar trams de l'antic traçat del Rec en diversos punts de Barcelona, com a Sant Andreu, on es conserven les restes d'un molí que es movia amb aigua del rec i on es crearà el Parc arqueològic del Rec Comtal. O a la plaça de les Glòries, on està previst recuperar un tram de 400 metres de l'antiga canalització.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut