Díaz i els sindicats signen l'acord per reduir la jornada laboral a 37,5 hores
- TEMA:
- Economia de butxaca
Després d'onze mesos de negociacions, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha signat aquest divendres un acord sobre la reducció de la jornada laboral amb els sindicats per complir amb el compromís de fixar per llei les 37,5 hores setmanals.
Ho ha fet amb els sindicats CCOO i UGT, amb qui ha tancat el document, a les onze del matí al Ministeri de Treball, amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez.
Díaz ha assegurat que els darrers 40 anys no hi ha hagut canvis en la jornada laboral i que la productivitat per hora treballada ha augmentat més del 50%. Per això, ha dit, "ha arribat l'hora de repartir-la".
La ministra ha explicat que la reducció afectarà "12 milions de persones".
"S'ha acabat que en matèria de jornada tinguem treballadors de primera i de segona."
Després de la firma, la intenció de Yolanda Díaz és accelerar la tramitació parlamentària d'un canvi a l'Estatut dels Treballadors, per la qual cosa requereix els suports necessaris.
Sense la patronal
Però el ministeri de Yolanda Díaz no ha aconseguit que la patronal s'hi sumi. I durant aquests dies, lluny de suavitzar-se, les relacions entre ministeri i empresaris s'han tensat.
La CEOE insisteix que és una mesura que no poden assumir les empreses i que pactar-ho només amb els sindicats és dinamitar les bases del diàleg social entre govern i agents. Són partidaris que sigui en la negociació dels convenis on es pacti la reducció d'hores de feina i així poder adaptar-la a diferents calendaris en funció del sector i els tipus d'empresa.
Asseguren que el comerç o els treballs del sector agrari no poden assumir la reducció, com ho poden fer les indústries. El president de la CEOE critica que des del Ministeri de Treball només arriba un missatge que "la reducció de la jornada es farà tant sí com no, agradi o no a la patronal".
2025 o 2026?
Díaz vol que tots els treballadors comptin el 31 de desembre del 2025 amb una jornada laboral setmanal de 37,5 hores, en virtut de l'establert en l'acord de govern entre PSOE i Sumar.
Aquest mateix divendres, en l'acte de signatura de l'acord amb els sindicats, la ministra ha reafirmat aquest objectiu.
Per la seva banda, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, vol que s'apliqui de manera gradual i anar més enllà del 2025. Fa poc deia que potser seria bo negociar més i arribar a tancar un acord amb tots els interlocutors. També seria la manera per poder-se assegurar el vot dels partits que donen suport al govern espanyol quan la mesura passi al Congrés de Diputats.
Afegia en les seves declaracions que la reducció de jornada es podia fer gradualment, de manera diferent en funció de les empreses i, si cal, esperar que entri en vigor el 2026.
És una música que ha agradat, i molt, a la patronal. El mateix president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha agraït "la sensibilitat del ministre". El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, parla de dues ànimes: "La dialogant del ministre d'Economia, i la de la vicepresidenta del govern espanyol, a qui li agrada imposar el seu criteri."
Diferències amb el ministre d'Economia
Dolguda i sorpresa, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no ha estalviat crítiques al seu company del Consell de Ministres. Acusa el PSOE de no voler complir amb una de les mesures pactades en l'acord de legislatura i assegura que aquesta situació de discrepàncies ja l'havia viscuda quan la titular del Ministeri d'Economia era Nadia Calviño, amb la reforma laboral o les pujades del salari mínim, entre altres qüestions.
Díaz lamenta que Cuerpo tingui, segons ella, el mateix tarannà:
"Vaig pensar que, quan Nadia Calviño va marxar, les coses al govern espanyol canviarien. Ara és evident que hi ha persones diferents al ministeri, però amb els mateixos comportaments."
Díaz demana explicacions al PSOE i assegura ara que cal entrar com més aviat millor l'avantprojecte de llei a les Corts i que, després, ja hi haurà temps per al debat.
Les reclamacions de Pimec
La patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, Pimec, no participa en les negociacions, però ja ha dit que serà en el tràmit parlamentari quan aprofitaran per parlar amb els partits i intentaran introduir algunes de les seves propostes a la llei.
A parer seu, la mesura per implantar les 37,5 hores setmanals no es pot fer de manera generalitzada. La Pimec creu que algunes de les petites i mitjanes empreses no poden reduir les jornades de treball sense que els suposi un daltabaix organitzatiu i econòmic.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Yolanda Díaz