La reforma fiscal, al calaix: el grup d'experts diu que no és moment de tocar impostos

El president de la comissió d'experts sobre la reforma fiscal assegura, en una entrevista a TV3, que no veu oportú abaixar impostos
Pilar Abril Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

La guerra a Ucraïna ha acabat de trastocar les previsions del govern espanyol i també les dels experts que durant deu mesos han treballat el llibre blanc per a la reforma fiscal.

En una entrevista a TV3, el seu president, Jesús Ruiz-Huerta, reconeix que amb el preu de l'energia pels núvols i les protestes al carrer, no és el moment d'apujar impostos, però tampoc creu que sigui oportú abaixar-los i s'inclina més per les subvencions als sectors més afectats. Una fórmula com la que s'ha engegat en el cas dels transportistes.

El catedràtic d'Economia Ruiz-Huerta ja té coll avall que propostes com les d'equiparar la fiscalitat del dièsel a la de la gasolina són ara implantejables, però considera que tampoc no poden dormir gaire temps al calaix si es vol posar al dia la fiscalitat ambiental espanyola, encara a les beceroles.

Conscients que algunes de les mesures que proposen podrien perjudicar la població amb menys recursos, creuen que caldria buscar la manera de compensar-los. I també les empreses, perquè no vegin afectada la seva competitivitat.

"Qualsevol cosa s'ha de fer amb molta prudència i amb molta cura. I a més, mirant d'evitar la contestació social, que no sempre és fàcil."

 

Desigualtat creixent

Però el que més preocupa Ruiz Huerta, convidat aquesta setmana a un seminari de l'Institut d'Economia de Barcelona, és que hi hagi prou recursos per atendre les necessitats de la població i fer front al repte de la creixent desigualtat. I per això defensa el paper dels impostos, vitals per aconseguir aquesta recaptació "i fer polítiques socials per corregir les situacions de desigualtat o de pobresa i marginació social".

Aposta per mantenir impostos com el de patrimoni: "Tenim problemes derivats de les crisis anteriors i sembla raonable demanar als col·lectius que tenen més recursos que aportin més per garantir l'estabilitat social i l'atenció de les persones que estan en pitjor situació".

Si les administracions no poden enfortir la seva recaptació, adverteix Ruiz-Huerta, el risc és que el deute vagi augmentant cada vegada més. I si acaben pujant els tipus d'interès, tornar aquest deute serà més car i encara hi haurà menys diners per destinar a les polítiques de despesa pública. Endeutar-se en excés, a més, implica deixar una hipoteca massa elevada a les futures generacions, assegura.


Tipus únic de l'IVA

Una de les propostes de la comissió d'experts, un tipus únic d'IVA, permetria, segons el seu president, augmentar la recaptació.

Protesta del gremi de l'estètica per l'IVA al 21% als seus productes (Europa Press/Alberto Ortega)

A Espanya hi ha 33 tipus reduïts o superreduIts i, en la seva opinió, això no ajuda: "Pensem que amb tipus reduïts fem política redistributiva, però és molt fràgil, molt petita en comparació amb el que podríem fer per la via de la despesa".

El catedràtic posa com a exemple el cas de Dinamarca, on pràcticament no hi ha tipus reduïts i, en canvi, poden recaptar més i destinar els diners a polítiques socials.

Segons Ruiz- Huerta, el 40% de la població amb rendes més elevades es beneficia del 55% dels tipus reduiïs".

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut