La regió russa de Bélgorod declara l'estat d'emergència per la pressió de les tropes ucraïneses
- TEMA:
- Ucraïna
El governador de la regió russa de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, ha declarat aquest dimecres l'estat d'emergència a tot el seu territori, que fa frontera amb la regió de Kursk i on les tropes ucraïneses estan portant a terme una ofensiva des del 6 d'agost.
Gladkov ha explicat en un vídeo publicat al seu canal de Telegram que "la situació a la regió és extremadament difícil i tensa" i que "s'estan produint bombardejos diaris amb moltes cases destruïdes i civils ferits i morts".
Per això, ha explicat, "per protegir encara més la població i brindar suport addicional a les víctimes", hem decidit declarar a partir d'avui l'estat d'emergència regional a Bélgorod".
També se sol·licitarà al govern de Rússia que declari la regió en estat d'emergència a nivell federal.
Per fer front a l'ofensiva ucraïnesa, el primer atac de forces terrestres al territori de Rússia en gairebé dos anys i mig de guerra, el comandament militar rus ha anunciat l'enviament de reforços a la regió de Kursk.
Per què Ucraïna està conquerint territori rus?
Ucraïna assegura que les seves tropes han sumat quaranta quilòmetres quadrats més de territori rus. En total, n'han envaït més de mil en qüestió d'una setmana, la majoria a la regió de Kursk, i diuen que ja controlen 74 localitats russes, tot i que analistes internacionals de l'Institut per l'Estudi de la Guerra (ISW) posen en dubte aquesta última dada.
Tot i avançar amb l'ofensiva, les autoritats ucraïneses asseguren que no tenen cap intenció d'annexionar-se els territoris de Kursk i Bélgorod. Tot apunta que els faran servir com a moneda de canvi en futures negociacions amb Rússia.
De moment, Rússia ha hagut d'evacuar prop de 200.000 persones d'aquestes regions frontereres i, segons les autoritats russes, l'ofensiva ucraïnesa ha provocat la mort de 12 persones i 121 han resultat ferides. A més, les tropes ucraïneses també han traslladat presoners de guerra a l'altra banda de la frontera, a Ucraïna.
Des del govern de Kíiv expliquen que aquesta incursió militar és un acte de legítima defensa. Ho ha dit Georgiy Tycky, portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna:
"Ucraïna ja controla uns mil quilòmetres quadrats amb aquesta operació, com ja saben. A diferència de Rússia, a Ucraïna això no li cal. Ucraïna no està interessada a prendre el territori de Kursk. El que volem és protegir la vida de la nostra gent."
La destrucció del pas fronterer i el control d'aquestes regions fan que deixin de ser una zona des d'on bombardejar la cobejada capital de Khàrkiv. I també fa que, a més de repel·lir atacs, els russos ara s'hagin de centrar a coordinar l'evacuació de la seva població civil, com ha explicat Artem Sharov, oficial del Ministeri d'Emergències de Rússia:
"Durant el dia d'ahir, més de 8.000 persones van abandonar les zones frontereres pel seu compte o en columnes organitzades. Hi ha més de 6.000 persones als refugis temporals, on hi ha prou espai disponible."
Amb aquest moviment, Ucraïna se situa en una posició de força que li permetria negociar un acord de pau que li fos prou favorable, si Rússia s'hi avingués.
La qüestió és que no se sap quant de temps pot mantenir aquestes posicions si Vladímir Putin continua sense moure fitxa, ni tampoc durant quant temps més pot estar Putin mantenint una guerra que es pensava que duraria tres dies i que ja va pels dos anys i mig.
- ARXIVAT A:
- Ucraïna