La regla altera tot el cervell, segons un primer estudi als Estats Units
- TEMA:
- Ciència
La menstruació és un període que provoca canvis fisiològics al cos de les dones, i és un lloc comú que també afecta els seus estats emocionals i fins i tot la conducta.
Recerques fetes en les últimes dècades han descobert que les hormones produïdes durant el cicle menstrual provoquen canvis estructurals en regions denses de receptors de l'eix hipotàlem-hipofisi-gonadal (eix HPG), però no se sabia com afectava la resta del cervell.
Ara una recerca acabada de publicar assegura que aquestes hormones també alteren la substància blanca i la grisa a totes les àrees del cervell:
"Aquests resultats són els primers a informar de canvis simultanis a tot el cervell en la microestructura de la substància blanca i el gruix cortical coincidint amb els ritmes hormonals impulsats pel cicle menstrual."
Ressonàncies magnètiques en tres moments del cicle
La recerca, feta a Califòrnia, l'han basada en les dades obtingudes sotmetent 30 dones joves a tres sessions de ressonància magnètica en tres moments diferents del cicle menstrual.
Els tres moments, cadascun dels quals amb una presència hormonal diferent, són l'ovulació, la menstruació i la fase lútia mitjana, quan els ovaris i l'úter es preparen per al pròxim cicle.
Els resultats s'han prepublicat al portal de preprints bioRxiv, i una de les autores principals, Elizabeth Rizor, se n'ha fet ressò a les xarxes: "Orgullosa de compartir els resultats sobre les relacions entre hormones impulsades pel cicle menstrual amb imatges de difusió multidimensional, un pas important donada la manca d'estudis sobre aquest aspecte de la salut de les dones."
Science diu que és una de les "futures notícies" que publicarà
Per tant, la recerca encara no ha passat la revisió per parells que en certifica el rigor científic, però la revista Science ha donat per fet que la superarà, destacant-la entre les "futures notícies" que té previst publicar: "L'assessor científic d'avui analitza com el cicle menstrual afecta l'estructura del cervell."
Substància blanca més ràpida i substància grisa més gruixuda
Just abans de l'ovulació augmenta la producció de tot un seguit d'hormones, i han vist que aquest augment està directament relacionat amb canvis significatius a les estructures de tot el cervell.
En concret, l'estrogen 17beta-estradiol i l'hormona luteïnitzant HL fan canviar l'estructura de la substància blanca d'una manera que suggereix que la transferència d'informació que s'hi fa és més ràpida.
Per la seva banda l'hormona fol·liculo-estimulant FSH fa augmentar el gruix de la substància grisa, cosa a la qual també contribueix la progesterona, que també fa baixar el volum del líquid cefalorraquidi.
No se sap com afecten els canvis a la conducta de les dones
La substància grisa està composta dels milers de milions de neurones del cervell, mentre que la substància blanca la conformen els axons, és a dir, les connexions que comuniquen les neurones entre elles.
El que no se sap encara és quins canvis concrets en els estats emocionals i la conducta provoquen les alteracions en aquestes substàncies presents a tot el cervell, però les investigadores estan convençudes que n'hi ha:
"Tot i que actualment no informem de conseqüències funcionals o correlacions dels canvis estructurals del cervell, les nostres troballes poden tenir implicacions en les alteracions del comportament i la cognició provocades per hormones."
- ARXIVAT A:
- Ciència Recerca científica