Vista de diferents balcons a Barcelona
La Llei d'Habitatge, aprovada el maig de l'any passat, no s'aplica ni sobre lloguers de temporada ni sobre habitacions (Europa Press)

Cau la proposta per regular els lloguers de temporada pel "no" d'última hora de Junts

Malgrat que els catalans havia anunciat al matí que s'abstindrien, finalment han votat que no i la proposta no ha prosperat

Redacció / AgènciesActualitzat

El Congrés dels Diputats ha tombat la proposició de llei per regular els lloguers de temporada i d'habitacions que s'ha debatut i votat en ple a la cambra. La iniciativa ha rebut 172 vots a favor i 178 en contra.

La proposta per limitar el frau en aquest tipus de contractes sortia de l'impuls de moviments socials i associacions de llogaters, i s'havia promogut al Congrés per iniciativa de Sumar, ERC, el BNG i EH Bildu.

Malgrat que aquest matí Junts havia anunciat que s'abstindria i la iniciativa tenia els suports suficients per prosperar, finalment la formació catalana ha canviat el seu sentit de vot i hi ha votat en contra, juntament amb el Partit Popular, UPN i Vox.

 

Junts canvia a última hora i vota en contra de la iniciativa

Des de primera hora, la votació es preveia molt ajustada i la majoria de travesses preveien la llum verda per la mínima, amb 172 vots a favor i 171 en contra, gràcies a l'abstenció que Junts havia anunciat al matí. Els diputats de la formació han comparegut davant el Congrés abans d'emetre el seu vot.

La parlamentària de Junts Marta Madrenas ha criticat alguns aspectes de la proposició de llei, com ara la limitació del lloguer de temporada a sis mesos. En concret, ha alertat dels "efectes nocius" que pot tenir aquesta limitació en ciutats universitàries com Girona.

Els diputats de Junts, a la sortida del ple, han expressat que s'abstindrien en la votació
Els diputats de Junts, a l'entrada del Congrés, han expressat que s'abstindrien en la votació, però hi han acabat votant en contra (EFE)

També s'ha pronunciat el secretari general de la formació, Jordi Turull, que ha expressat que no li agradava "ni el fons ni la forma" de la proposició. En una entrevista a TVE, el líder ha assegurat que la iniciativa "criminalitza" la propietat i suposa una invasió de competències.

"Aquest és un projecte que claríssimament fa invasió competencial i menysprea totes les possibilitats que ofereix el Codi Civil català, i té un sentit de la propietat que no havia vist mai, la criminalitza molt."

Turull havia assegurat que el PSOE té la intenció de "desar al calaix" aquesta proposició de llei perquè "tenen una altra iniciativa", i l'havia qualificada d'"acció de postureig".

Tot i les crítiques a la iniciativa havien manifestat que s'abstindrien en la votació.

 

Sumar assegura que hi havia acord previ i Junts ho nega

Junts havia criticat la iniciativa i havia anunciat al matí que s'abstindrien. No ha estat fins al migdia, però, quan s'ha sabut que la moció tenia números de prosperar de forma ajustada.

Ha estat després que Coalició Canària i també el PNB anunciéssin que hi votarien a favor. Els nacionalistes bascos han expressat que hi donarien suport "crític" i introduïrien esmenes en el text en la següent fase de negociació.

Jordi Turull, ha insistit a la plataforma X, que no han canviat d'opinió i que l'abstenció que havien anunciat inhabilitava l'admissió a tràmit.

De la seva banda, però, el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, ha explicat també a X que la formació de Nogueras els ha expressat "3 minuts abans de la votació" que canviaven el sentit del seu vot.

Junts en canvi sí que ha aconseguit els suports necessaris perquè aquesta mateixa tarda prosperés la seva proposta al Congrés dels Diputats per endurir les penes als lladres multireincidents.

 

Una norma per regular l'ús abusiu del lloguer de temporada

La iniciativa que havia arribat al Congrés per a la seva tramitació com a proposició de llei la van impulsar inicialment organitzacions socials i sindicats de llogateres.

L'objectiu era combatre l'ús abusiu dels contractes de lloguer de temporada, i també d'arrendament d'habitacions, per tal d'evitar que els propietaris burlin el topall de preus del lloguer.

Aquest tipus de contractes no estan subjectes a la Llei d'Arrentaments Urbans (LAU), sinó al Codi Civil, és a dir a la voluntat de les parts. D'aquesta manera, els contractes de temporada i habitacions actuals permeten als propietaris apujar el preu cada sis o nou mesos als llogaters que viuen en l'habitatge de forma estable.

La proposta legislativa modificava la LAU per tal d'incloure aquesta tipologia de contractes al seu àmbit d'aplicació. Així doncs, els contractes de temporada havien de passar a estar subjectes a les limitacions de preus de la llei d'habitatge. El projecte també fixava en sis mesos la durada màxima d'un lloguer temporal.

A més, incloïen l'obligació al propietari de l'immoble a especificar la causa de la temporalitat, les circumstàncies concretes que la justifiquen i a fixar una duració prevista d'aquesta situació.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut