La relació entre la variant detectada a l'Índia i l'augment de casos al país, en estudi
- TEMA:
- Covid-19
L'espectacular augment de casos de Covid-19 a l'Índia ha portat a pensar si la variant del coronavirus que es va detectar a l'octubre en aquell país, anomenada B.1.617, n'era la responsable.
De moment, diversos experts coincideixen a dir que cal investigar a fons aquesta variant, però que no es pot afirmar, ara com ara, que sigui la principal causa de l'augment de casos i de morts a l'Índia.
La variant es va detector a l'Índia per primer cop el 5 d'octubre. La majoria de casos s'han observant al país asiàtic. El segueixen el Regne Unit, on es va observar per primer cop el 22 de febrer, i els Estats Units, on es va detector l'endemà.
En total està present en 21 països, entre els quals hi ha Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Singapur.
Cal tenir en compte que els països que fan més seqüenciacions del coronavirus, com el Regne Unit, tenen moltes més possibilitats de descobrir la presència de noves variants, que poden passar desapercebudes als llocs on no s'analitza tant el material genètic de virus de persones infectades.
La B.1.617 té 13 mutacions. Se l'ha qualificat, erròniament, de "doble mutant", per dues mutacions concretes que semblen més preocupants, però no és un terme apropiat.
S'ha plantejat la possibilitat que sigui la causa de l'augment de casos de les darreres setmanes a l'índia.
Però la microbiòloga Sharon Peacock, directora del consorci britànic per a la Covid i professora de la Universitat de Cambridge, creu que en aquests moments això no es pot afirmar, segons explica a la web del Science Media Centre:
"L'Índia està vivint un increment marcat en els casos de Covid. La pregunta és si està associat amb la variant, amb el comportament per exemple, trobades més àmplies i/o falta de mesures preventives com rentat de mans, mascaretes i distanciament social o amb totes dues coses. En aquest moment no és clar si la B.1.617 és la principal causa de l'actual onada."
Segons Peacock, al Regne Unit, el nombre de virus d'aquesta variant ha augmentat en les darreres tres setmanes, però només representa l'1% de tots els virus seqüenciats. Això no treu, afirma, que requereixi atenció per estimar el nivell d'amenaça que representa.
Poques dades fins al moment
La B.1.617 té diverses mutacions que també estan presents en altres variants. De moment, està classificada com a "variant sota investigació" pel servei de salut públic britànic. Això significa que hi ha dades sobre un canvi significatiu respecte a la variant més usual, però que encara no arriba a "variant preocupant" com està classificada a l'Índia.
Per fer aquest pas caldria establir que provoca un augment de la transmissió, uns efectes clínics més greus, que s'escapa de la immunitat natural dels que ja han passat la malaltia o que resta efectivitat a les mesures sanitàries, inclosa la vacunació.
Tot això és encara objecte d'estudi. De moment, una de les poques recerques sobre la variant fetes públiques no ha estat revisada, però es pot veure a la web BioXriv.
Duta a terme per investigadors del Consell Indi de Recerca Mèdica, liderat per Pragya D. Yadav, conclou que el sèrum extret de persones convalescents de la Covid i, per tant, amb immunitat natural o que han rebut la vacuna índia BBV152 (Covaxin) té capacitat per neutralitzar la variant.
L'estudi s'ha de revisar i es va fer amb un grup reduït de malalts i vacunats. Obtenir més dades i prou consistents és un procés llarg, perquè cal fer més experiments al laboratori. I comprovar si les vacunes administrades són útils contra aquesta variant encara portarà més temps.
El que es pot fer, d'entrada, és comprovar els efectes de les mutacions presents en la B.1.617 i que també es troben en altres variants De moment, Jeffrey Barrett, director de la Iniciativa Genòmica de la Covid a l'Institut Wellcome Sanger, valora així el que se sap:
"Aquesta variant té un parell de mutacions potencialment preocupants, però probablement no són tan serioses com algunes de les mutacions presents en les variants detectades primer a Kent (Regne Unit), Sud-àfrica i el Brasil."
Barrett creu, segons el que se sap ara, que és menys transmissible que la variant detectada al Regne Unit.
En tot cas, cal no abaixar la guàrdia fins que hi hagi dades segures. Andrew Hayward, un dels científics que assessoren el govern britànic, creu que és millor "pecar de prudent" i s'ha mostrat partidari d'imposar restriccions als viatges.- ARXIVAT A:
- Covid-19 Recerca científica Coronavirus