La renda garantida a Catalunya podrà ser compatible amb contractes curts o de poques hores

Les famílies nombroses i monoparentals i els aturats de llarga durada majors de 55 anys podran cobrar aquesta renda encara que tinguin feines de pocs ingressos, segons el reglament aprovat pel govern

Actualitzat

Han passat tres anys des de l'aprovació de la renda garantida de ciutadania (RGC), que finalment arriba als 664 euros, i ara el govern ha aprovat el reglament, la lletra petita que havia de permetre desplegar amb garanties aquesta ajuda adreçada a les persones sense recursos o que no en tenen prou per cobrir les necessitats bàsiques, sempre que compleixin una sèrie de requisits.

El reglament preveu que les famílies nombroses i les persones majors de 55 anys que portin molt temps a l'atur puguin compatibilitzar la renda garantida amb un contracte a temps parcial, com ara ja podien fer les famílies monoparentals. Cal no oblidar que hi ha molta gent que treballa, però que cobra un sou tan baix que no els permet arribar a final de mes. Potser perquè tenen contractes de poques hores o bé de curta durada.

Sobre la compatibilitat de la prestació amb els contractes a temps parcial, només es tindran en compte els dies de cotització efectiva. En el cas de contractes discontinus, es computaran per mesos naturals amb caràcter acumulatiu. A més, en els contractes a temps complet que només durin uns dies, s'acumularan en fraccions de 60 dies per tal de no aplicar abans la incompatibilitat i, per tant, suspendre la prestació.

 

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat aquests aspectes recollits al decret "amb la finalitat d'assegurar els mínims d'una vida digna a les persones i unitats familiars que es troben en situació de pobresa, per tal de promoure la seva autonomia i participació activa en la societat".

 

Violència masclista

A més, també es pretén facilitar l'accés a l'ajut a altres col·lectius altament vulnerables, com les víctimes de violència masclista. No computaran com a ingressos les prestacions econòmiques, públiques i privades, d'urgència per tenir la condició de víctima de violència masclista en els àmbits de la parella o la família. Només comptaran per determinar el llindar econòmic, els ingressos i les rendes individuals de cada dona.

A més, el reglament estableix que aquestes dones queden eximides del requisit de la residència continuada a Catalunya durant els 24 mesos immediatament anteriors a la sol·licitud. I també es permet, en aquests casos, que hi hagi en una mateixa llar més d'una unitat familiar destinatària de la renda garantida de ciutadania, durant un termini màxim d'un any, prorrogable a dos.

 

128.000 beneficiaris

L'1 d'abril, la prestació va entrar en la seva quarta i última fase d'implementació, que comporta arribar al 100% de l'indicador de renda de suficiència (IRSC). Ara se'n beneficien 127.711 persones.

Segons les entitats socials, només hi té accés un 8% de la població en risc i en queden fora "els joves de la franja d'edat de 18 a 23 anys, les persones sense sostre i les persones immigrades que no poden demostrar el temps que fa que viuen a casa nostra", com diu Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector.

També reclamen que es revisi la quantia de la prestació, que consideren insuficient, tot i que creuen que el reglament que s'acaba d'aprovar serà útil per lluitar contra la pobresa actual i la que pugui venir amb la crisi derivada de la Covid-19.

Els promotors de la renda garantida de ciutadania i les entitats del Tercer Sector fa temps que han alertat que no arriba a tothom que la necessita i reclamen el total desplegament de la llei.

El Parlament va aprovar aquesta renda després de la presentació d'una iniciativa legislativa popular (ILP) amb més de 120.000 firmes. Substitueix l'anterior renda mínima d'inserció (RMI), també coneguda com a PIRMI.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut