El govern espanyol i les comunitats autònomes estudien la reobertura de l'oci nocturn (ACN / Ajuntament de Sitges)

Catalunya podria decidir aviat si reobre l'oci nocturn fins a les 2 de la matinada

Les discoteques podran obrir fins a les 2 en les comunitats amb baixa incidència, mentre que a les d'incidència mitjana com Catalunya la decisió és del govern

RedaccióActualitzat

L'oci nocturn, tancat a Espanya des de l'agost, podrà reobrir a les comunitats autònomes on la incidència de la Covid sigui baixa, per sota de 50 casos per 100.000 habitants en 14 dies, con és el cas de les Illes Balears o el País Valencià.

En el cas de les comunitats on el risc sigui mitjà -per sota de 150 casos per cada 100 mil habitants-, com és el cas de Catalunya, el Consell Interterritorial determina que la decisió queda en mans dels governs autonòmics.

Ara, segons l'acord, és decisió del govern de la Generalitat permetre reobrir els establiment d'oci nocturn. De fet, el nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va defensar que calia fer-ho "aviat" per oferir un "oci reglat" als joves i intentar reduir els botellons al carrer

Catalunya té una incidència acumulada a 14 dies de 110; és al nivell d'alerta 2 (mitjà) i fa setmanes que manté una tendència positiva a la baixa.

Però, en la reunió, Catalunya i diverses autonomies més, com Madrid o Andalusia, han votat en contra de l'acord, mentre que Castella i Lleó i el País Basc s'han abstingut.

Davant els possibles recels, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha subratllat que són mesures obligatòries:

"Les declaracions d'actuació coordinada són d'obligat compliment i també ho saben les comunitats autònomes. L'ideal seria no haver-ne de tenir perquè la incidència fos inferior a 25. Faig una crida a les comunitats a complir els acords i treballar de manera conjunta per arribar per sota del 50."

Per la seva banda, la patronal espanyola de l'oci nocturn, España de Noche, ha rebutjat les mesures i ha dit que obrir amb l'horari proposat és "inviable".

L'oci nocturn podria reprendre l'activitat d'aquí poc temps (ACN / Ajuntament de Sitges)

 

Madrid no podria obrir

A les comunitats on la incidència de la Covid és més alta, com és el cas de Madrid,  on la incidència acumulada a 14 dies a la comunitat és de 165,47 casos per cada 100.000 habitants, amb un 18% de la població immunitzada, l'acord considera que no poden obrir aquest establiments. Madrid, però, ha advertit que continuarà aplicant la seva normativa i ha considerat "inoportunes" les restriccions.

Es dona el cas que una altra de les comunitats que ha rebutjat el pla, Andalusia, ja va reobrir l'oci nocturn quan va acabar l'estat d'alarma. La Junta ha rebutjat que se'ls "imposin" mesures que "no aporten res de nou". 

La mesura s'ha acordat en el marc del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres, en què s'ha aprovat per majoria un paquet d'actuacions d'obligat compliment a totes les autonomies fins que el 70% de la població estigui immunitzada.

L'acord entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE.

 

Obert fins a les 2 o les 3 de la matinada

El pla aprovat permet obrir l'oci nocturn de les comunitats de nivell 1 fins a les 2 de la matinada, o fins a les 3 en el cas dels territoris que hagin assolit l'anomenada "nova normalitat", que vol dir que estiguin per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies.

Estan en aquesta situació el País Valencià, les Balears, Astúries, les Canàries, Cantàbria, Extremadura, Galícia, Múrcia, Navarra i la ciutat autònoma de Ceuta.

Es permetrà un aforament màxim del 50% a l'interior, on les taules podran ser de fins a 6 persones.

A l'exterior no hi haurà límit d'aforament i les taules seran d'un màxim de 10 persones.

Una qüestió important és que el consum s'ha de fer asseguts a les taules, per evitar clients sense mascareta movent-se amunt i avall.

També s'ha acordat que els bars i restaurants puguin obrir fins a la 1 de la matinada, com ha aprovat aquest mateix dimecres el Procicat a Catalunya.

Pel que fa les comunitats que tinguin un nivell 2 d'incidència, com Catalunya, se n'autoritza l'obertura –a criteri de cada govern autonòmic–, amb les mateixes restriccions, però reduint l'aforament a un terç.

El pla que estudien Sanitat i les autonomies no limita l'aforament a les terrasses (ACN / Gemma Sánchez)

L'anomenat Semàfor Covid, l'índex elaborat per les comunitats i el Ministeri de Sanitat, situa també al nivell 2 Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i la ciutat autònoma de Melilla.

Madrid, el País Basc i La Rioja es troben al nivell 3 i, per tant no es permetria l'obertura dels establiment d'oci nocturn.

El document aprovat no esmenta res de les pistes de ball.
 

El pla català  i el TSJC

El pla català permet l'obertura de les pistes de ball, que han d'estar perimetrades i tenir punts d'entrada i sortida diferenciats. A més a més, obliga a dur-hi mascareta (no s'hi pot consumir) i mantenir-hi la distància de seguretat, excepte per a grups de convivència.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJC), s'ha pronunciat per tercera vegada sobre una petició de la patronal de l'oci nocturn, que considera que el  pla de reobertura proposat pel Procicat aquest maig és el mateix que seguir tancats, perquè els sembla que haver de tancar a les 2 de la matinada és massa d'hora i no evitarà que es facin festes il·legals.

El TSJC ha rebutjat les mesures cautelars demanades per la patronal del sector. Ha argumentat que no hi ha una "urgència especial" per reobrir els bars nocturns i discoteques, i ha ajornat la decisió una setmana, fins dimarts que ve, 8 de juny, després d'haver escoltat la Generalitat.

Prohibició de fumar a l'aire lliure si no hi ha distància

Una altra de les mesures que han aprovat el ministeri i els governs autonòmics en la mateixa reunió és la prohibició de fumar a l'aire lliure si no es pot mantenir la distància interpersonal de 2 metres. No només es parla de cigarrets, sinó de qualsevol dispositiu d'inhalació de tabac o pipes d'aigua.

A Catalunya no canviaria res, perquè aquesta restricció és vigent des de l'agost passat.

Fa temps que els epidemiòlegs demanen la prohibició de fumar a les platges, terrasses, espectacles i cotxes i alerten que el consum de tabac incrementa la possibilitat de contagi del coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut