La responsable de Transició Hídrica dona per enterrada la dessaladora flotant del port de Barcelona
En una entrevista a Catalunya Ràdio, Concha Zorrilla descarta també el transvasament de l'Ebre aquesta legislatura i assegura que congelarà les multes de l'ACA als ajuntaments
Montse Poblet
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepobletEl govern de Salvador Illa enterra el projecte de la dessaladora flotant al port de Barcelona, un dels projectes estrella de l'anterior executiu. Ho ha explicat a Catalunya Ràdio la directora general de transició hídrica, Concha Zorrilla, en la primera entrevista que dona a un mitjà des que va prendre possessió.
Zorrilla --que és a Ginebra amb motiu de la cimera internacional de resiliència a la sequera-- justifica la decisió així:
"Té un risc tecnològic important. No és una instal·lació que puguis trobar al mercat. Per tant, l'hauríem de tornar a dissenyar. Seria, una mica, un invent. Només les tenen a l'Aràbia Saudita i no sabem del cert com funciona."
La directora general de transició hídrica ha assegurat que aquesta dessaladora també tindria "un risc econòmic important" per a les arques públiques:
"Són 100 milions d'euros d'inversió que, el que ho fa, ho ha de recuperar. I tu estàs lligat cinc anys a un contracte com aquest".
"No s'havia encarregat"
Zorrilla ha subratllat que la dessaladora encara "no s'havia encarregat" a ningú i, per tant, descartar-la no implica trencar cap contracte.
La dessalinitzadora flotant s'havia projectat per generar aigua que satisfés les necessitats de l'àrea metropolitana si s'ha de tornar a l'emergència per sequera. Però, segons Zorrilla, no es farà.
D'aquesta manera, contradiu el secretari de Transició Ecològica del govern, Jordi Sargatal, que tot just divendres va dir en una entrevista a "Els Matins" de TV3 que el projecte de la dessaladora flotant seguia endavant.
El port podrà rebre aigua en vaixells a principis d'any
Ara bé, la directora general no descarta portar aigua amb vaixells a l'àrea metropolitana si la sequera no remet i avança que, com a molt tard a principis d'any, el port ja estarà preparat per rebre'ls.
Tot i això, confia que no s'hagi de recórrer a aquesta mesura.
"Aigua en vaixells és una de les coses que pensem que en un moment d'emergència la podem utilitzar. El port ara té una instal·lació que d'aquí quatre mesos estarà a punt per permetre que els vaixells puguin arribar i entrar aigua."
Descarta de moment el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona
D'altra banda, la responsable de polítiques hídriques descarta del tot engegar el transvasament de l'Ebre cap a l'àrea de Barcelona al llarg d'aquest mandat.
Planteja, això sí, obrir converses sobre una "nova gestió de l'aigua" i treballar amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre perquè "Catalunya sigui vista com una unitat".
És a dir, que l'Agència Catalana de l'Aigua no treballi només per a les conques internes --on hi ha hagut més restriccions perquè hi ha menys aigua--, sinó també per a l'Ebre, on hi ha més abundància i la CHE no ha aplicat tantes restriccions. Però, dit això, assegura que el transvasament, aquesta legislatura, "no està sobre la taula".
Congelarà les multes de l'ACA als ajuntaments
A la mateixa entrevista, Zorrilla ha assegurat que congelarà les multes que l'ACA va imposar als ajuntaments que gastaven més aigua de la permesa.