La fi de la mascareta en interiors ja té data: 20 d'abril

La mascareta continuarà sent obligatòria en hospitals i residències, i al transport públic
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Les mascaretes als espais interiors deixaran de ser obligatòries el dia 20 d'abril. Per tant, passada la Setmana Santa. Serà l'endemà que el Consell de Ministres aprovi el decret corresponent i un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat.

A partir de llavors, només seran obligatòries en entorns sanitaris i sociosanitaris --com hospitals o residències de gent gran--, i també al transport públic.

Així ho ha traslladat el Ministeri de Sanitat a les comunitats autònomes a la reunió del Consell Interterritorial, aquest dimecres a Toledo. Tot i que la retirada de la mascareta en interiors no figurava a l'ordre del dia, la qüestió ha estat damunt la taula.

En aquest cas, el conseller Josep Maria Argimon no ha assistit a la trobada per anar al ple del Parlament.

Una estona abans, el Departament de Salut ha informat que ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat en què reclamava justament aquesta mesura, prioritzant l'entorn escolar.

Així doncs, el govern espanyol seguirà el consell dels seus assessors, que recomanaven esperar-se aquests dies per començar a flexibilitzar l'ús de les mascaretes. També apuntaven que no es retirin en tots els espais ni per a tothom.

Reacció de Salut: "No té fonament científic" allargar-ho més temps

Després de la decisió, Salut ha fet públic en un comunicat que valora "positivament" que hi hagi data per poder treure's la mascareta en interiors, però ha considerat que es va massa enllà i no està justificat.

"No hi ha cap fonament científic que aboni el manteniment de les mascaretes als interiors per més temps. Bona part dels països europeus ja han fet decaure la mesura de la mascareta als interiors."

El Departament de Salut reitera l'opció que la mascareta s'hagués començat a retirar "fa setmanes, començant pels centres escolars" i que aquesta relaxació de mesures fos "de forma gradual per veure'n l'efecte", tal com, diu, reclamen societats científiques i s'ha posat de manifest "en nombroses ocasions" als organismes de coordinació amb l'estat.

"Demorar la decisió només fa augmentar la creixent i menor adherència a la mesura", conclou el comunicat.

En canvi, Salut coincideix amb l'aposta per mantenir la mascareta als espais més sensibles.

Les mascaretes es mantindran al transport públic (ACN/Albert Cadanet)

En concret, l'informe de "Posicionament de la ponència d'alertes, plans de preparació i resposta sobre l'ús de mascaretes en espais interiors" destaca que només sigui obligatòria per a treballadors i visitants de centres assistencials i persones ingressades quan estiguin en espais compartits fora de la seva habitació. I també al transport públic.

Tot i això, aconsella no utilitzar-ne en l'àmbit escolar i fer-ne un ús responsable entre la població vulnerable quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

En l'àmbit laboral, la ponència aconsella fer servir la mascareta sempre que la feina s'hagi de fer a menys d'1,5 metres i no es pugui garantir la ventilació adequada.

També ho aconsella en centres comercials o supermercats, en bars i restaurants i en espais culturals com ara cinemes, teatres, sales de concerts i museus.

Dos anys de mascaretes

La mascareta ha format part de les nostres vides, d'una manera o d'una altra, des que va començar la pandèmia. O fins i tot des d'abans. De fet, a les farmàcies ja s'esgotaven el gener del 2020, abans del primer cas declarat a Catalunya. Era sobretot la comunitat xinesa qui en comprava per enviar a familiars al seu país d'origen.

Aquí, els experts insistien que no eren útils per a la població en general. I entre el personal sanitari es convertien en un bé preuat i escàs.

En ple confinament, l'abril del 2020, Protecció Civil va recomanar dur la mascareta per anar a comprar.

El 4 de maig del 2020 es va anunciar que la mascareta seria obligatòria només al transport públic. Tres setmanes després, va ser obligatòria en interiors i en exteriors quan no es podien mantenir els 2 metres de distància.

Mentre els experts recomanaven sortir a fer esport sense mascareta i moderant la intensitat, l'estiu del 2020 a Catalunya la mascareta era obligatòria a tot arreu.

La mascareta ens acompanya des de l'inici de la pandèmia (CCMA)


Guerra comercial per aconseguir-ne

Ben aviat va començar una guerra al millor postor. El principal productor és la Xina, i tot el món volia comprar protectors facials al mateix temps. Particulars i empreses en van cosir per ajudar a frenar l'expansió del virus.

La Generalitat en va comprar 14 milions per garantir una mascareta gratuïta, però es va haver d'ajornar. I paral·lelament el govern espanyol en va repartir via Protecció Civil al transport públic quan la gent ja estava tornant a la feina.

L'obligatorietat es va fer sense gaires excepcions. Calia portar-ne encara que hi hagués més de dos metres en exteriors. I a Catalunya, l'agost del 2020 es va imposar la prohibició de fumar tabac a la via pública si no podia haver-hi la distància de seguretat de dos metres.


El curs escolar 2021-22 arrenca amb mascareta

El març del 2021 es va endurir l'exigència de mascareta. Es feia servir en qualsevol espai públic, independentment de la distància interpersonal.

Les mascaretes deixaran de ser obligatòries dins les aules (ACN/Mar Martí)

El 26 de juny del 2021 va deixar de ser obligatòria en espais exteriors. Moltes persones van optar per continuar portant-ne a l'aire lliure malgrat que només calia dur-ne en espais tancats o quan no es podia mantenir la distància de seguretat.

Els patis de les escoles es van haver d'esperar a la retirada generalitzada dels exteriors perquè es pogués eliminar en aquests espais.

La variant òmicron i l'augment disparat de casos de covid en la sisena onada van fer que el desembre del 2021, per a sorpresa fins i tot dels experts, la mascareta es tornés a fer obligatòria.

El febrer del 2022, el govern espanyol va eliminar l'obligatorietat de portar mascareta en exteriors. En canvi, calia dur-ne en els espais interiors públics.

A Catalunya l'ús de mascaretes als patis de l'escola va deixar de ser obligatori i l'oci nocturn va reobrir sense restriccions d'aforament.

Ara, els experts diuen que, gràcies a l'ús de la mascareta, les persones vulnerables s'han exposat menys a altres malalties respiratòries com la grip. Per això, conviden a pensar a posar-nos-la quan anem a veure alguna persona vulnerable.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut