La reunió del sector de l'oci nocturn i Salut acaba sense pla ni data de reobertura
Representants del sector es reuneixen aquest dimarts amb el Departament d'Empresa per concretar noves ajudes econòmiques per compensar el tancament
L'oci nocturn no té data concreta de reobertura. Després de la reunió d'aquest dilluns entre Salut i el sector, la Generalitat ha transmès que condiciona l'obertura de les discoteques a una millora de la pandèmia.
Segons el sector, es posa la xifra de menys d'un centenar de malalts a les UCIs com a fita per començar a parlar de reobertura, una xifra que encara queda lluny dels més de 300 ingressats actualment. Salut considera que aquest és un dels paràmetres, entre d'altres, que s'han posat sobre la taula per determinar que la Covid "és una malaltia més, i no la malaltia", ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas a El Matí de Catalunya Ràdio.
Aquest dimarts està previst que representants de l'oci nocturn es reuneixin amb el Departament d'Empresa, amb la intenció de concretar les noves ajudes econòmiques que demanen.
Mentrestant, després de 20 mesos aturats, han anunciat que continuaran pressionant per la via judicial, amb un recurs a la sentència del TSJC que va avalar les mesures de la Generalitat.
Assegurar que la pandèmia va a la baixa
Salut, en un comunicat, diu que, davant la petició del sector de fixar una data de reobertura, el Departament ha reiterat que "dependrà de l'evolució de la pandèmia i l'afectació assistencial".
Carmen Cabezas ha reiterat que s'estan monitoritzant constantment els indicadors i esperen veure com evolucionen aquest setembre, amb l'"inici de curs educatiu i laboral" per valorar que la pandèmia va a la baixa. Però ha destacat que la xifra dels 100 llits ocupats a les UCIs per la Covid indicaria que la malaltia "és manejable per al sistema sanitari". "El 27 d'agost hi havia 100 malalts més de Covid ingressats a les UCIs, i ha costat 10 dies reduir-los. Costa molt", ha dit.
Decepció al sector
El sector confiava poder tornar a aixecar la persiana a l'octubre, si l'evolució de la Covid ho permet. Els empresaris esperaven un calendari per poder reobrir el mes que ve i han qualificat la trobada d'ineficient. La reunió va acabar sense acordar cap calendari i els empresaris es van mostrar decebuts.
Marcos Recio, membre de la junta de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON), reclamava aquest full de ruta en sortir de la trobada:
"Han sigut moltes les vegades que hem obert, hem tancat, hem obert, hem tancat... Volem obrir amb un full de ruta, amb unes dates i amb totes les garanties i seguretat que l'oci nocturn a Catalunya no torni a tancar dues setmanes després d'obrir."
Joaquim Boadas, de la Fecasarm, parla de mala gestió i critica que no s'ha donat cap resposta de com es pretén obrir el sector. Per a Boada, no hi havia ningú a la reunió que tingués una idea clara de com es faria aquesta reobertura, que veu com una oportunitat:
"Jo crec que aquí s'està fent una mala gestió de tot plegat. No pot ser que, amb aquest percentatge de vacunació que tenim, estiguem com estem: tancats. I que, a més a més, no se'ns aprofiti i se'ns sàpiga veure com un reclam perquè la gent es vacuni i es faci un test previ negatiu per accedir als locals. Seria la clau per poder aconseguir que la gent entre 20 i 34 anys es vacunés."
En aquest sentit, Salut agraeix l'oferiment dels establiments de l'oci nocturn com a punts de vacunació, però ha puntualitzat que hi ha a disposició arreu de Catalunya una extensa xarxa de centres de vacunació i amb una àmplia disponibilitat de vacunes.
Recurs a la sentència del TSJC
Després de la reunió, Boadas va anunciar que recorrerà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la decisió del Govern de tancar de nou els locals. Segons Boadas, el tancament decretat és "il·legal".
"Els locals portaven 20 mesos tancats, ara obren dues setmanes i han de tornar a tancat, quan ja han recuperat gent dels ERTO...és surrealista"
Boadas ha lamentat que milers de famílies "quedaran totalment desprotegides" i "arruïnades".
La patronal demanava, en el seu recurs, obrir les zones exteriors de les discoteques, amb distància i sense ball, amb els clients asseguts. El govern s'hi va oposar per raons epidemiològiques.El TSJC va avalar els arguments de la Generalitat i va considerar que els arguments de la patronal per reobrir no eren prou sòlids.
El tribunal va fer seu l'informe de l'Agència de Salut pública de Catalunya que afirma que la felixibilització de les restriccions en les discoteques va provocar un augment de casos i va contribuir a que arribés la cinquena onada, quan l'oci nocturn va reobrir durant 15 dies a principi de l'estiu.
Alguns representants del sector de la plataforma Som Oci Nocturn van començar una acampada indefinida i una vaga de fam a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar la reobertura, denunciar que se senten ignorats i que són la solució i no el problema al que està passant a les nits als carrers.
Els botellots es repeteixen
El sector de l'oci nocturn insisteix que amb la reobertura disminuirien els botellots, un problema estructural, que per contra, segons psicòlegs i antropòlegs, alerten que cada cop se'n faran més.
Aquest cap de setmana, hi ha tornat a haver escenes de botellots multitudinaris amb episodis violents a diversos punts del país. Preocupen incidents violents com el de Llinars del Vallès, on un grup de joves van sacsejar un vehicle policial durant una d'aquestes trobades.
Els botellots que s'han repetit al llarg de l'estiu han posat al límit els Mossos d'Esquadra, segons admetia aquest dilluns el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Elena assegura que aquest estiu els agents han fet un sobreesforç i no se'ls pot demanar més.
L'antropòleg Carles Feixa, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat Pompeu Fabra, explica que "la joventut catalana té un model d'emancipació molt tardana i de precarietat laboral que aboca que l'única relació social possible es construeixi en l'espai d'oci". Per a Feixa, si es volen evitar els botellots, caldria invertir en "un model residencial que permeti als joves tenir habitatges a les ciutats, un model laboral de feines de qualitat, etc."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus