Pedro Sánchez i Quim Torra, durant la trobada quan van mantenir al Palau de Pedralbes el 20 de desembre del 2018
Pedro Sánchez i Quim Torra, durant la trobada quan van mantenir al Palau de Pedralbes el 20 de desembre del 2018 (ACN / Marc Bleda)

La reunió Torra-Sánchez ja té hora i lloc: a les 12 al Palau de la Generalitat

Sánchez serà el quart president del govern espanyol que visita el Palau de la Generalitat: ni Aznar ni Rajoy ho van fer

R. RadóActualitzat

La reunió del dia 6 de febrer entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà a les 12 del migdia al Palau de la Generalitat. Ho ha anunciat aquest divendres el gabinet de comunicació del president de la Generalitat.

La confirmació de l'hora i el lloc de la reunió arriba l'endemà que els equips de Torra i Sánchez manifestessin discrepàncies sobre el contingut d'aquesta trobada.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" el president de la Generalitat va anunciar que volia parlar amb Sánchez per "saber en quines condicions negociarem el que calgui negociar", que va dir que era "l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia".

En resposta a Torra, el govern espanyol va dir que la trobada ha de ser per parlar de "problemes urgents", entre els quals va citar els danys causats per la borrasca Gloria.

 

Sánchez i Torra, en la trobada al Palau de Pedralbes del 20 de desembre de 2018
Sánchez i Torra, en la trobada al Palau de Pedralbes del 20 de desembre del 2018 (ACN / Marc Bleda)

 

Paral·lelament, al matí, el govern de Sánchez va anunciar la seva intenció de posposar la taula de diàleg contemplada en l'acord entre PSOE i ERC per a la investidura fins després de les eleccions al Parlament que Torra va anunciar dimecres, però de la qual no se sabrà la data fins després de l'aprovació dels pressupostos.

Finalment, després d'una trobada entre Sánchez i el portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, l'executiu espanyol es va mostrar disposat a reunir la taula de diàleg abans de les eleccions.

 

 

Sánchez, quart president espanyol al Palau

Si Sánchez visita el Palau de la Generalitat, serà el quart president espanyol a fer-ho des de la restauració de la democràcia. Adolfo Suárez va anar-hi a la presa de possessió de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat, l'octubre de 1977.

 

 

El seu successor, Felipe González, hi va anar per visitar la capella ardent de Tarradellas, el 12 de juny de 1988.

 

Felipe González, Narcís Serra i Jordi Pujol, davant del fèretre de Josep Tarradellas, el 12 de juny de 1988
Felipe González, Narcís Serra i Jordi Pujol, davant del fèretre de Josep Tarradellas, el 12 de juny de 1988 (Arxiu TV3)

 

I, fins ara, l'últim president espanyol a visitar el Palau de la Generalitat ha estat José Luis Rodríguez Zapatero, que ho va fer tres vegades durant els seus anys a La Moncloa. El 8 de maig del 2004, Pasqual Maragall el va rebre al Palau quan no feia ni un mes que havia pres possessió del càrrec.

 

José Luis Rodríguez Zapatero i Pasqual Maragall, el 8 de maig de 2004 al Palau de la Generalitat
José Luis Rodríguez Zapatero i Pasqual Maragall, el 8 de maig del 2004 al Palau de la Generalitat

 

Encara amb Maragall a la presidència de la Generalitat, el 27 de juliol de 2006, Zapatero va visitar Catalunya per posar la primera pedra del sincrotró Alba i va visitar el Palau de la Generalitat.

L'última visita d'un president espanyol al Palau de la Generalitat va ser el 2 d'agost del 2007, ja amb José Montilla com a president, en una reunió en què van parlar sobretot de les inversions del govern espanyol a Catalunya.

Ni José María Aznar ni Mariano Rajoy van visitar mai el Palau de la Generalitat.

Sánchez i Torra es van reunir a Barcelona el 20 de desembre de 2018, en una trobada que es va fer al Palau de Pedralbes.

 

Encaixada de Sánchez i Torra, el 20 de desembre de 2018 al Palau de Pedralbes
Encaixada de Sánchez i Torra, el 20 de desembre del 2018 al Palau de Pedralbes (ACN / Marc Bleda)

 

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezProcés català
Anar al contingut