La revenda de psicofàrmacs: "La Lyrica i el Rivotril s'utilitzen com a droga al carrer"

La venda d'aquests psicofàrmacs prescrits pel dolor, ansietat o convulsions està estès entre el col·lectiu de persones sense llar

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Ferran Moreno

Periodista de TV3 especialitzat en desigualtats i drets humans

@FerranMorenoG
Actualitzat

Coneixen perfectament de què els parlem quan els preguntem per aquests dos noms: Lyrica i Rivotril. "Jo en prenc quatre o cinc pastilles de 300 mil·ligrams cada dia", ens diu un jove. Són les vuit del matí d'un dimecres a la parròquia de Santa Anna, a tocar de plaça Catalunya de Barcelona. A les portes de l'antic monestir hi arriben un centenar i mig de persones per esmorzar.

Totes elles es troben en situació de carrer. La majoria són homes adults catalans. Però també hi ha alguns joves arribats els últims anys de països de l'Amèrica Llatina, Brasil o el Marroc.

"Jo personalment conec dos o tres punts on aquest tipus de medicaments estan volant contínuament, 24 hores al dia", diu Albert Gort, mentre espera a la cua de Santa Anna.

El Raf ens ensenya una pastilla de Lyrica que porta a la butxaca. Ja fa anys que en pren, no només des que va arribar a Barcelona fa vuit mesos. "Molts en prenen per oblidar", explica.

Amb dificultats evidents de visió, té ganes d'explicar-nos la seva història amb la medicació. Ens convida a seure, plega el seu bastó blanc i comença el relat. Té 29 anys, és de Tunísia.

La ceguera, relata, li va venir per un despreniment de la retina derivat d'un augment de la tensió. I ho vincula al consum repetit de Trankimacin, Lyrica i Rivotril.

"N'he pres des de 2018, quan intentava creuar nedant fins a Melilla"

Ara encara continua amb els dos últims psicofàrmacs. "Així estic més tranquil... Si tinc dos euros, em compro una pastilla de Lyrica al carrer", explica.
 

Què són el Rivotril i la Lyrica?

El Rivotril és un medicament de la família de les benzodiazepines. És un sedant, tranquil·litzant, inductor del son. I és utilitzat per a tractar trastorns d'ansietat, episodis d'epilèpsia, convulsions febrils...

Amb la Lyrica, tres quarts del mateix. És una de les marques comercials de la pregabalina i també té efectes ansiolítics. Normalment, es prescriuen per a persones que tenen molt de dolor, com ara gent gran.

"Darrerament, potser perquè l'ús d'aquests medicaments s'ha generalitzat en la població, tot el col·lectiu de gent sense sostre té més accessibilitat a ells", apunta Montse Pérez, metgessa dermatòloga i fundadora de Salut Sense Sostre.

No és difícil, expliquen a la cua de Santa Anna, trobar excedents de pastilles a prop dels contenidors. Darrerament, en Cesar ha pres pastilles de Lyrica perquè les va trobar d'aquesta manera embolicades en una bossa.  

"Ara que estic sense prendre'n no em trobo tan bé, però fa poc, en prenia cada dia i m'adormia súper d'hora, em sentia relaxat, sense ansietat..."

En Cesar és del Brasil, té 43 anys i ja fa un temps que viu al carrer, a Barcelona.

La revenda de psicofàrmacs: d'on els treuen?

La doctora Pérez recorda que és molt important que si a algú, a casa, li sobren pastilles del que sigui, cal dur-les a la farmàcia i no llençar-les a la brossa. "Perquè moltes persones al carrer en busquen, i moltes vegades les troben".

Ella és una de les persones de l'equip mèdic de Santa Anna, que cada setmana visita a qui s'apropa a la parròquia. Obren consulta dins del monestir. Però també surten en una furgoneta medicalitzada a fer ruta pel Raval.

Travessen el barri i arriben a la parròquia de Sant Agustí, on centenars de persones també s'acosten per esmorzar-hi cada dia. "Et venen i et diuen, ei, dona'm Lyrica o Rivotril", diu la doctora. "Però no en tenim, generaria conflictes".

Aquest psicofàrmacs són utilizats per persones sense llar per evadir-se de la seva realitat(3Cat)

Per trobar-ne, ho tenen fàcil al carrer. La revenda de pastilles, blísters o directament de caixes senceres és a l'ordre del dia, expliquen. "Una caixa d'unes 50 pastilles s'està pagant entre 60 i 70 euros", descriu Albert Gort.

En Raf ho corrobora. "La placa de 14 pastilles s'està venent per 15 euros". També explica que si no es tenen diners per pagar-les, les bescanvien per cocaïna o heroïna.

"Els psicofàrmacs han estat al mercat il·legal des que existeixen", apunta Ester Aranda, de la direcció de reducció de danys a l'Associació Benestar i Desenvolupament.

Ella també percep que "darrerament, des de la Covid, hem vist un augment de la tendència a combinar Lyrica i Rivotril". I ho corroboren fonts del CAP Drassanes.

"Recordo quan vam començar a Santa Anna, que encara veies a la gent que anava amb les bosses de plàstic per bufar-hi dins", diu la doctora Pérez. "Tot això ha anat decaient i s'ha substituït per aquests medicaments".

La revenda de Lyrica no és exclusiva de Barcelona. Un reportatge del periodista Alaaddine Azzouzi recollia unes enquestes a la Catalunya Nord en què més de la meitat dels usuaris del medicament l'obtenen de manera irregular.
 

El que hi ha darrere el consum de pastilles

Fa uns deu anys no eren la Lyrica o el Rivotril, els psicofàrmacs més populars al carrer. El que passava més de mà en mà, apunten les diverses fonts consultades, era el Trankimacín.

D'aquí a un temps, segurament, prendran el relleu d'altres medicaments o substàncies que es popularitzin entre la població general i que, després, l'accés per a les persones sense llar també sigui més senzill.

Per això, algunes veus alerten: cal anar a l'arrel del problema. "Posar tot el focus en la substància ens estaria amagant que darrere hi ha una situació que no millora", adverteix Aranda.

"El que ens ha de preocupar és que no estem donant les respostes adequades perquè aquestes persones no tinguin tant de patiment i no hagin d'estar en una situació de supervivència"

I situa per on continua fallant el sistema: "Els recursos són insuficients, perquè si no no tindríem persones al carrer. I les respostes que s'estan donant tampoc són adequades a la diversitat poblacional que tenim".

50 pastilles de Rivotril es poden trobar per uns 60 euros al carrer
50 pastilles de Rivotril es poden trobar per uns 60 euros al carrer (3Cat)

Descriu que ara mateix al carrer no només hi ha homes adults, que són la majoria, però que també hi ha dones, joves, col·lectiu LGTBIQ+, persones migrants... "I les respostes a tots ells són massa estandarditzades i estan deixant fora molta gent".

L'última dada sobre persones sense llar, de finals de 2023, és que ara n'hi ha 1.384 dormint al carrer. Això són 150 més que en el recompte que es va fer l'any anterior.

Pel que fa a dades oficials sobre la Lyrica i el Rivotril, no hi ha estudis específics ni de l'Agència de Salut Pública de Barcelona ni la de Catalunya sobre consums en la població de persones sense llar.

Els únics indicadors disponibles són en població general. El Departament de Salut de la Generalitat recull que el 2023, 184.000 persones van ser receptades de Lyrica, quan l'any anterior n'havien estat 163.000.

Pel que fa al Rivotril, les xifres es mantenen estables en gairebé 87.000 receptes anuals.

 

ARXIVAT A:
DroguesSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut