La revolta a l'Iran creix als instituts i rep el suport d'actrius com Binoche i Cotillard
- TEMA:
- Iran
Les dones són les grans protagonistes de la revolta iraniana, sobretot les més joves. Les universitats són un dels focus de les mobilitzacions, però també n'hi ha més enllà.
A les portes d'un institut de secundària de Shiraz, al sud del país, una cinquantena d'estudiants, bona part sense el vel, ha escridassat un oficial del règim que havia de fer un discurs al centre, amb crits com "Mort a Khamenei!", en referència al líder suprem de la revolució islàmica.
El vídeo del moment mostra com també li han llançat objectes i aigua mentre avançava cap a la porta de l'institut:
En altres vídeos, joves estudiants estripen imatges dels líders de la revolució i es treuen els vels:
També hi ha imatges de com els ensenyen el dit:
Les protestes no s'aturen tot i la repressió
La revolta per la mort de Masha Amini, la noia de 22 anys detinguda el 13 de setembre per l'anomenada "policia de la moral" per no dur el mocador tapant del tot els cabells, continua als carrers.
Les forces de seguretat iranianes s'han desplegat en nombroses ciutats del país, en el desafiament més grans per al règim en anys. Molts policies intenten contenir les manifestacions a les universitats, però no paren de circular imatges de protestes, amb consignes comunes com "Dona, vida, llibertat!":
Els grups de drets humans parlen d'uns 150 morts per la repressió, que també suma centenars de ferits i milers de detinguts.
Denuncien la mort d'una adolescent en les manifestacions
Entre les víctimes, una noia de 17 anys, Nika Shakarami, que hauria mort en una manifestació a Teheran.
Els mitjans de comunicació oficials han assegurat que s'ha obert una investigació judicial pels fets, amb vuit detinguts. Segons les autoritats, la mort no té res a veure amb la revolta, sinó que l'adolescent va caure d'una teulada i no té ferides de bala al cos.
El règim assegura que també hi ha nombroses morts entre els cossos policials i acusen països com els Estats Units d'instigar les revoltes amb l'objectiu de desestabilitzar l'Iran. De fet, ha cridat diversos ambaixadors per exposar-los la queixa, entre els quals el britànic.
El ministre de l'Interior, Ahmad Vahidi, ha acusat els manifestants de crear "escenes horribles" en nom dels drets de les dones. També ha defensat el codi de vestimenta imposat a homes i dones i ha considerat que les persones que participen en la revolta veuen "la llibertat en la nuesa i el desvergonyiment de les dones".
Actrius franceses es tallen els cabells en solidaritat amb les dones iranianes
El suport a les dones iranianes també arriba des de la diàspora i de dones de països occidentals. Actrius franceses com Juliette Binoche, Marion Cotillard o Isabelle Huppert, entre altres artistes, han compartit imatges tallant-se flocs de cabells en senyal de solidaritat.
Les imatges s'han difós a les xarxes socials.
"Les dones iranianes esperen suport de la comunitat internacional. És una manera maca de donar-los-hi", ha afirmat l'advocat francès Richard Sedillot, que ha promogut l'acció. "És un primer pas, espero que n'hi hagi més arreu del món, no només de les actrius, i que també els homes se'ls tallin", ha afegit.
Igualment, l'eurodiputada sueca d'origen iraquià Abir al-Sahlani s'ha tallat els cabells durant una intervenció al Parlament Europeu, enmig dels aplaudiments dels eurodiputats --pocs-- que hi havia.
Ha demanat als 27 que es posicionin al costat de la llibertat i ha acusat el règim dels aiatol·làs de crims contra la humanitat.
"Fins que l'Iran no sigui lliure, la nostra fúria serà més gran que els opressors. Fins que les dones de l'Iran no sigueu lliures, estarem al vostre costat. Dones, vida, llibertat!*
A banda d'aquests gestos simbòlics, continua havent-hi manifestacions a ciutats com Barcelona, Madrid, Londres o Istanbul.