Joan Guix, responsable de Salut Públic, i Assumpta Ricart, del CatSalut, han comparegut per explicar el primer cas de coronavirus a Catalunya (EFE/Q…
Joan Guix, responsable de Salut Públic, i Assumpta Ricart, del CatSalut, han comparegut per explicar el primer cas de coronavirus a Catalunya (EFE/Quique García)

La roda de premsa de Salut sobre el primer cas de coronavirus a Catalunya, en 10 frases

La Generalitat llança un missatge de tranquil·litat i recorda que la grip estacional és més preocupant

RedaccióActualitzat

El coronavirus ha arribat a Catalunya. Es tracta d'una dona italiana de 36 anys que va ser al nord del seu país fa uns dies. És un cas lleu, i Salut ha activat el protocol amb totes les mesures previstes.

Ho han explicat Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Assumpta Ricart, gerent de Processos Integrals de Salut del Servei Català de Salut.

"La dona amb coronavirus va estar entre els dies 12 i 22 a les zones de Bèrgam i Milà. La nit passada ha contactat amb el Clinic i allà se li ha fet el test,. Esperem la reconfirmació de Madrid sobre el primer positiu, però el test de l'Hospital Clínic ja dona un 99% de fiabilitat."

 

"Sobre la marxa decidirem si es queda a l'Hospital Clínic o se'n va a casa. Si no hi ha saturació es quedarà al Clínic, però no té símptomes greus."

 

Guix ha explicat que investiguen unes 25 persones per haver estat en contacte amb la pacient:

"Els contactes que ha fet aquesta persona són persones sanes que estaran en aïllament domiciliari. Són persones amb una relació continuada, a menys de 2 metres; no són malalts, només els vigilem de prop."

 

"El contagi requereix un contacte estret. Estem parlant de família i l'entorn més immediat. El contacte laboral que pugui haver tingut no seria greu."

 

Què s'ha de fer en cas de dubte? Assumpta Ricart recomana trucar al 061:

"En cas de dubte, la ciutadania, abans d'anar a Urgències, que truqui el 061, i per telèfon fem cribatge."

 

"En el moment actual estem fent aquest seguiment i identificacions perquè estem parlant d'un nou virus identificat fa un mes. L'objectiu és la contenció. L'objectiu ideal seria poder erradicar el virus. Té una alta contagiositat però no una alta gravetat."

 

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, a la roda de premsa pel primer cas de coronavirus
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, a la roda de premsa pel primer cas de coronavirus (EFE / Quique García)

 

Tot això, Guix, ha volgut destacar que la grip estacional més més preocupant que no pas el coronavirus:

"La grip estacional és molt més greu. A Catalunya n'hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca."

 

Ricart i Guix també han llançat un missatge de tranquil·litat

"Hem fet una anàlisi dels recursos a l'abast i demostrem que el sistema està preparat. Tot i i això hi ha diferents escenaris i per això hem fet un pla de contingència, però el sistema està preparat. L'alerta que ens acompanya és perquè és una situació nova, no de gravetat. El 85% dels casos són lleus."

 

Amb l'aparició dels focus secundaris del Covid-19, les autoritats sanitàries han ampliat els criteris a l'hora de fer el test del coronavirus: 

"Els protocols han canviat. Ara incloem en el protocol de coronavirus els pacients amb qualsevol malaltia respiratòria provinents de les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya, i de la Xina, Corea del Sud, l'Iran o Singapur."

La pregunta que molta gent es pot fer és com evitar el contagi. Rentar-se les mans és clau. 

"Mesures d'higiene habituals, mocadors de paper, rentar-se les mans amb aigua i sabó, estornuts i tos al braç, no tapar-se la boca amb la mà, i mascareta només per casos clínics"

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut