El temple està tancat a les visites des del l'octubre passat (ACN/Pau Cortina)

La Sagrada Família reprèn les obres després de 8 mesos aturades per la Covid

Durant el 2021 es vol acabar la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del temple
TEMA:
Sagrada Família

Les obres de la Sagrada Família es reprenen aquest dilluns després que la Covid obligués a aturar les visites al temple i que, en conseqüència, cessés la recaptació de fons per a la seva construció.

Les obres han estat aturades des del mes de maig passat. Ara, les visites continuen aturades des del mes d'octubre, ja que el juliol passat es van reprendre amb restriccions. 

 

Abans de la pandèmia de la Covid-19, la Sagrada Família rebia 4,5 milions de visitants cada any. El mes de juliol del 2020 es van vendre 2.000 entrades, molt lluny de les 15.600 diàries de l'any anterior.


Acabar la torre de la Mare de Déu

Durant el 2021, els treballs es volen centrar a acabar la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del conjunt de la basílica, de 138 metres d'alçada. Actualment, tots els nivells de la torre estan col·locats i només falten els elements del terminal de 25 metres, la part final de la torre, que estaran coronats per una estrella de 12 puntes il·luminada.  

Segons han informat des de la Sagrada Família, si les mesures sanitàries ho permeten, durant el primer trimestre de l'any es col·locaran els panells de pedra de la corona, la primera de les tres parts que componen el terminal. Es tracta d'una corona de pedra, de sis metres d'alçada i acabada amb 12 estrelles de força.            

L'interior de la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, que es preveu acabar aquest 2021 (ACN/Pau Cortina)
 

En segon lloc hi haurà un fust o llanterna, situat al mig del terminal, i que està previst que s'instal·li durant el tercer trimestre de l'any. El fust tindrà una alçada de 18 metres i estarà definit per la geometria d'un hiperboloide, acabat en tres braços que sostenen l'estrella.

Tota la seva superfície exterior és de trencadís de tons blancs i blaus. Per últim, s'instal·larà l'estel, de 7,5 metres i un total de dotze puntes, amb totes les cares de vidre texturat i il·luminat des de dins.

Passos de la construcció de la torre de la Mare de Déu (Sagrada Família)


El temple no s'acabarà el 2026

El patronat va decidir no reprendre les obres fins que "el flux de turistes ho garanteixi". Aquest flux d'ingressos és el que estableix el ritme de les obres i la suspensió de les visites ha fet que es retardin també les previsions d'acabar les obres del temple el 2026. La Sagrada Família, que es va començar a construir l'any 1882 i ha passat èpoques que van des de l'abandonament a l'impuls constructor dels últims anys, ara té una data de finalització incerta.

 

El 2019, els ingressos per a les obres van ser de 100 milions, mentre que per al 2020 la junta constructora ha treballat amb un pressupost de 17 milions i amb un ERTO al 40% dels seus treballadors.


Entrades homenatge

Les visites al temple es van reprendre al juliol durant la primera desescalada. En una iniciativa que es va anomenar Homenatge, els dos primers caps de setmana es van reservar a sanitaris, cossos de seguretat i entitats del tercer sector i a tots els professionals que havien combatut la crisi, que, amb els seus familiars, van poder visitar gratuïtament el temple. Després, en la iniciativa Hora Barcelona, es van oferir entrades gratuïtes a tots els barcelonins tots els caps de setmana fins a finals d'any. L'oferta es va suspendre a causa de la segona onada de la Covid a l'octubre.

 

 Aforaments i polèmica

Al mes de juliol, la celebració d'una missa en record de les víctimes de la Covid, durant la primera desescalada i sense el premís del Procicat, va ser motiu de l'obertura d'un expedient per part de la Generalitat. La cerimònia superava l'aforament de10 persones permès segons les mesures de restricció que hi havia aleshores, però, segons l'arquebisbat, no superava el 20% de l'aforament de la basílica, on caben 3.000 persones.

Al novembre, una cerimònia de beatificació amb 558 persones, tot i que complia les mesures i tenia el permís del Procicat, va ser motiu de crítiques perquè es va considerar un acte prescindible i ajornable.

 

ARXIVAT A:
Sagrada Família
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut