Refugiats en el camp de Lesbos

La salut mental dels refugiats a Grècia, en perill per la sobrepoblació dels camps

ACNUR alerta que alguns camps acullen el triple de persones que poden rebre
Actualitzat
TEMA:
Migracions

L'ACNUR ha alertat aquest divendres que els camps de refugiats de les illes gregues estan "extremadament plens". Les "precàries" condicions de vida fan perillar la salut mental dels exiliats i comporten un augment de les agressions sexuals:

"Milers de sol·licitants d'asil i migrants, incloent-hi molts nens, viuen en condicions precàries, inadequades, que es deterioren ràpidament."

El camp de refugiats que està en una situació més crítica és el de Moria, a l'illa de Lesbos, on actualment hi ha més de 7.000 refugiats i migrants, un 25% dels quals són infants. Segons l'ACNUR, viuen en barracons preparats per acollir només 2.000 persones.
 

 

El cas de Lesbos no és aïllat. Al camp de Samos, hi ha 2.700 refugiats, sobretot famílies sirianes i iraquianes, tot i que originalment es va dissenyar per acollir menys de 700 persones. Per això l'organisme internacional diu que molts viuen en tendes i refugis poc sòlids.

Segons l'organisme internacional, aquests nivells d'amuntegament no es veien des del març del 2016. Aleshores, les arribades de refugiats eren molt més elevades. Aquest agost es calcula que n'han arribat 114 de mitjana diàriament. La majoria venen de Síria, l'Afganistan i l'Iraq.

L'ACNUR demana a les autoritats gregues que els sol·licitants d'asil siguin traslladats de pressa al continent, sobretot els grups més vulnerables, com els nens no acompanyats, les embarassades i els nadons.
 

Refugiats i migrants arribant a Lesbos el 2015 (Reuters)

 

La salut mental, en perill

L'organització internacional ha explicat que els problemes de salut mental en els camps de refugiats estan augmentant. Els nens són més vulnerables ja que han d'afrontar diversos tipus d'agressions per la inseguretat que impera al camp, i no reben un tractament adequat.

Els treballadors del camp de refugiats de Moria, a Lesbos, diuen que han vist casos de nens de 10 anys que s'han intentant suïcidar, segons la cadena de televisió BBC.

Sara Khan, de l'Afganistan, explica al mitjà britànic com és el seu dia a dia a Moria, marcat per la por que esclati una baralla al camp:

"Sempre estem preparats per escapar-nos. Tenim els nostres nens llestos les 24 hores del dia. [...] La violència fa que els petits no puguin dormir."

 

Segons la BBC, els infants del camp de Lesbos tenen problemes a la pell per culpa de les condicions higièniques, i també "malalties respiratòries" causades pels "gasos lacrimògens" que utilitza la policia "per sufocar baralles".

La falta d'atenció mèdica i psicosocial és un dels aspectes que preocupen més ACNUR:

"Sobretot estem preocupats per les inadequades instal·lacions sanitàries, la lluita entre les comunitats frustrades, l'augment de l'assetjament sexual i la necessitat cada vegada més gran d'atenció mèdica i psicosocial."

ARXIVAT A:
Migracions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut