Una mare amb les seves filles al CAP
Es calcula que a Catalunya hi ha unes 6.000 nenes de fins a 14 anys que corren el risc de ser mutilades.
Barcelona

La salut pública catalana assumirà la reconstrucció de clítoris a les víctimes d'ablació

Les dones que vulguin sotmetre's a la reconstrucció del clítoris hauran d'anar al seu metge de capçalera i des d'allà se les derivarà a l'hospital

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha anunciat, a través d'un comunicat, que el sistema públic es farà càrrec de la reconstrucció de clítoris a les dones que hagin estat víctimes de la mutilació genital femenina. Davant la violació dels drets humans que suposa l'ablació de clítoris, així com una de les màximes manifestacions de violència masclista, els departaments de Salut i de Benestar Social i Família i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han treballat conjuntament, assegura el comunicat, perquè la sanitat pública catalana pugui dur a terme la reconstrucció a les dones i nenes residents a Catalunya.

Les dones que vulguin sotmetre's a la reconstrucció del clítoris hauran d'anar al seu metge de capçalera i des d'allà se les derivarà a l'hospital corresponent per fer la intervenció quirúrgica. A les dones que els toca un CAP que no tingui unitat d'atenció a la salut sexual i reproductiva, se les derivarà al centre més pròxim. 

Les despeses derivades de l'operació seran assumides pel sistema de salut públic català. Fins ara, diverses fundacions han assumit el cost d'algunes d'aquestes intervencions, valorades en uns 2.000 euros. 

Es calcula que a Catalunya hi ha unes 6.000 nenes de fins a 14 anys que corren el risc de patir d'aquesta pràctica. El risc més gran el tenen les nenes immigrades que arriben de països de l'Àfrica subsahariana com el Senegal o Gàmbia. Des del 2002 existeix un protocol per prevenir l'ablació amb un seguiment policial i judicial quan hi ha famílies que viatgen al seu país d'origen i se sospita que hi pot haver una mutilació. 

L'antropòloga Adriana Kaplan, de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha reclamat des del "Catalunya vespre" de Catalunya Ràdio que els professionals de la salut estiguin formats en aquesta qüestió per fer una feina de prevenció.

Anar al contingut