La sàtira de Charlie Hebdo, "indestructible" deu anys després de l'atemptat jihadista
La publicació francesa es reivindica amb una edició especial quan es compleix una dècada dels atacs a la seva redacció, on van morir 12 persones
"Indestructibles". Així és com titula el setmanari satíric francès Charlie Hebdo l'edició especial que commemora el desè aniversari de l'atemptat jihadista a la redacció de la revista, en què van morir dotze persones.
El número que arriba aquest dimarts als quioscos --just el dia que es compleixen deu anys de l'atac-- és tota una reivindicació de la publicació. A la portada hi apareix un home llegint la revista, assegut somrient sobre el canó d'una metralleta, una metàfora del posicionament que desgranen en l'editorial.
Al text diuen que la seva missió després dels atemptats va ser sobreviure perquè, si haguessin desaparegut, la victòria hauria estat dels terroristes.
L'edició especial, de 32 pàgines, torna a publicar vinyetes sobre religió. També articles d'opinió de les principals firmes, com Laurent Sourisseau, supervivent de l'atac i propietari de la revista:
"Els valors de Charlie Hebdo --com l'humor, la sàtira, la llibertat d'expressió, l'ecologia, la laïcitat, el feminisme, per citar-ne alguns-- no han estat mai tan amenaçats com avui."
L'editorial afegeix que "La sàtira posseeix una virtut que ens va ajudar a superar aquests anys tràgics: l'optimisme".
L'especial, del qual s'han imprès 300.000 exemplars, estarà a la venda durant dues setmanes i compta amb un sondeig sobre el dret a la caricatura, la blasfèmia i la llibertat d'expressió.
L'atemptat va generar una onada de solidaritat amb la publicació, encarnada pel lema "Je suis Charlie", que va aparèixer al primer número de la revista després dels atacs i que simbolitzava la defensa de la llibertat d'expressió.
Actes en record de les víctimes
Aquest dimarts al matí, coincidint amb l'hora en què es va perpetrar l'atac, hi ha hagut un homenatge oficial organitzat per l'Ajuntament de París per commemorar el desè aniversari de l'atemptat.
S'ha fet a l'antiga seu de la revista, on hi ha hagut un minut de silenci i s'han dipositat corones de flors.
Ha comptat amb la presència de les màximes autoritats del país, entre d'altres, la del president de la República, Emmanuel Macron i l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo.
A més, s'ha programat un altre acte de record per a les quatre víctimes mortals de l'atemptat en un supermercat jueu, també a París, només dos dies després del de Charlie Hebdo.
El primer d'una sèrie d'atemptats que han marcat França
L'atemptat va ser perpetrat per dos germans per venjar-se de representacions de Mahoma que consideraven blasfemes. Un tercer atacant va matar una policia i quatre ostatges jueus en un suburbi de París. El botxí va explicar en un vídeo que els atacs havien estat coordinats i duts a terme en nom del grup militant de l'Estat Islàmic.
L'atac a la redacció del setmanari va obrir una etapa fosca pel que fa als atemptats a França. El novembre del mateix any 130 persones van morir en diversos atacs a París, entre ells el de la sala Bataclan, el més mortífer. L'estiu del 2016, 87 persones més van perdre la vida en un atropellament deliberat i massiu a Niça.