La segona etapa de Van Gaal a la banqueta blaugrana va per un camí pitjor que la primera
El Barcelona vol donar la màxima aparença de normalitat per mirar de calmar dins del possible els ànims i d'aquesta manera buscar el millor escenari possible per tractar de redreçar la situació en la Lliga. Avui, tal com estava previst, no hi ha hagut entrenament del primer equip i serà demà quan es reprengui l'activitat. A ningú no se li escapa que tant Joan Gaspart com Louis van Gaal estan a l'ull de l'huracà del barcelonisme. El que és inqüestionable també és que la segona etapa de Van Gaal a la banqueta blaugrana va per un camí pitjor que la primera, almenys pel que fa a títols. I en la primera època, va acabar marxant.
L'endemà de la derrota de dissabte davant del València, els jugadors del F. C. Barcelona es van entrenar. No ho van fer a la Masia, sinó al Camp Nou, on encara quedaven restes de les ires dels aficionats en una nit tumultuosa. Louis van Gaal no va dirigir l'entrenament. Es va tancar al seu despatx, on va rebre per separat els pesos pesants de la plantilla del primer equip.
La segona etapa de l'holandès en la banqueta blaugrana, que va començar amb llàgrimes d'emoció el dia de la seva presentació, té la nota positiva del rècord en la Lliga de Campions, deu victòries consecutives. En la Lliga espanyola, el panorama és força diferent.
Ara és desè en la classificació, a 17 punts del líder i 5 del descens. De 18 partits, només n'ha guanyat sis. La graderia ja va mostrar la seva disconformitat amb la situació el 15 de desembre passat, després de la derrota per 0 a 3 contra el Sevilla. Pel 0 a 4 de la jornada següent, al camp del Mallorca, li van donar una mica més de temps.
Dissabte, els mocadors van tornar a tenyir de blanc el Camp Nou. El València, amb 10 jugadors, acabava de guanyar per 2 a 4. En la Copa del Rei, el F. C. Barcelona va ser eliminat pel Novelda, un club de Segona B, en la primera ronda de la competició.
No es pot dir que Van Gaal sigui un entrenador estimat pel soci blaugrana. En la seva primera etapa, ja va haver de marxar, tot i haver guanyat dues lligues, una Copa del Rei i una Supercopa d'Europa en tres anys.
EL BARÇA NECESSITA GUANYAR A CASA I EMPATAR A FORA PER SER A LA CHAMPIONS
La mitjana anglesa, a la qual tant ha recorregut Van Gaal, torna a ser la solució esportiva. El Barça necessita guanyar 4 punts cada dos partits per entrar en la pròxima Lliga de Campions, l'objectiu segurament més realista. Aquesta és la conclusió que s'extreu si s'analitzen les cinc últimes Lligues.
En tres ocasions, el quart ha acabat amb 63 punts, en una amb 64 i en una altra, amb 65. Ara mateix, el Barça té 23 punts. Per tant, li faltarien un mínim de 40 punts, cosa que aconseguiria amb la mitjana anglesa.
Per entrar a la Copa de la UEFA tampoc canvia gaire l'objectiu perquè es necessitarien uns 60 punts, només tres menys que per jugar la Champions. En les cinc Lligues anteriors, excepte una temporada on el Deportivo va necessitar 63 punts, a la resta va variar entre 61 i 59.
Tenint en compte els punts que tenen ara mateix els quatre primers classificats i comparant-les amb les anteriors, aquesta Lliga es podria guanyar amb més de 75 punts, cosa que converteix aquest objectiu en gairebé impossible perquè el Barça arribaria a aquesta xifra guanyant 18 dels 20 partits que li queden o guayant-ne 17, empatant-ne dos i perdent només un partit. Aquest estudi donaria la raó a Van Gaal, que sempre ha defensat que amb la mitjana anglesa (76 punts) es guanyaria la Lliga. Ara mateix, el Barça està tretze punts per sota d'aquesta marca.
Pel que fa al descens, els 43 punts asseguren la salvació i al Barça només li faltarien 20 punts. Per tant, només una desfeta encara més gran que la de la primera volta faria possible aquesta opció. Quan falta una jornada, el Barça ja té 23 punts i en la segona vaolta, hauria de sumar menys de 20, cosa que sembla improbable.