Els nous consellers de Salut, Territori, Justícia i Interior, a l'acte de presa de possessió (ACN)
Els nous consellers de Salut, Territori, Justícia i Interior, a l'acte de presa de possessió (ACN)

De la segregació escolar al prestigi dels Mossos: els actors socials posen deures al govern Illa

Sindicats, cambres de comerç, sanitaris i pagesos marquen quins seran els reptes del nou executiu de Salvador Illa, que vol encetar "un canvi d'època"

RedaccióActualitzat

El nou president de la Generalitat, Salvador Illa, ja té operatiu el seu govern per encarar el que ha qualificat de "canvi d'època". El mandatari s'ha marcat l'objectiu de governar per "unir respectant la diversitat" i per "cercar el bé comú i defensar Catalunya".

Per fer-ho possible, Illa ha reunit un equip executiu format per persones experimentades i de la seva confiança. El nou gabinet té diversos reptes immediats, que els sindicats i patronals sectorials ja s'han afanyat a recordar.

Entre les principals problemàtiques que hauran d'entomar d'entrada, hi ha aspectes com negociar un nou model de finançament singular amb l'Estat, resoldre les tibantors amb els funcionaris de presons, les reivindicacions del professorat del sistema educatiu o la transició cap a un model energètic més sostenible.
 

El nou finançament, una qüestió "imprescindible"

La Cambra de Comerç de Barcelona confia que la nova consellera d'Economia, Alícia Romero, tiri endavant el nou sistema de finançament per a Catalunya, recollit en l'acord d'investidura dels socialistes amb els republicans.

El president de la institució, Josep Santacreu, considera que es tracta d'una "qüestió imprescindible" i que no pot esperar més. "Ja vam dir que ara era el moment de replantejar el finançament de Catalunya. I, sens dubte, serà un tema que seguirem tothom molt de prop".

Santacreu es felicita que aquest tema sigui un dels nuclis de l'acord d'investidura de Salvador Illa, i espera que el fet que també hi hagi un govern socialista a l'Estat faciliti les coses.

"El més important és que hi hagi la consciència general a Catalunya, i també per part dels membres de l'actual govern, que aquesta qüestió ja no pot esperar més. I desitjo també que siguem capaços tots plegats de traslladar-ho a les forces polítiques de Madrid per arribar a un acord."

El president de la Cambra diu que l'ha sorprès el nomenament de Miquel Sàmper com a conseller d'Empresa, i espera poder solucionar amb ell problemes com l'excés de burocràcia que, segons diu, tenen les empreses a Catalunya.
 

Els sindicats demanen més recursos per acabar amb la segregació escolar

Els sindicats d'Ensenyament es miren amb cautela el nomenament d'Esther Niubó com a consellera d'Educació. Hi ha distància en un aspecte vertebral: la immersió lingüística.

La portaveu de la USTEC, Yolanda Segura, ha expressat a Catalunya Informació que aquesta qüestió pot ser un dels principals punts de fricció amb la nova consellera:

"Es va mostrar molt bel·ligerant amb aquest tema i fins i tot va demanar l'aplicació de la sentència del 25% de castellà als centres. I en això estarem molt oposats."

Una pintada a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar reclama l'ensenyament en català, al desembre del 2021
Una pintada a l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar reclama l'ensenyament en català, el desembre del 2021 (Jordi Pujolar/ACN)

Els representants dels treballadors també coincideixen a reclamar més finançament per acabar amb la segregació escolar i una aposta clara per al model d'escola pública. Des de la USTEC, Segura afirma que prioritzen abaixar ràtios i insistiran en la retirada de l'avançament de calendari:

"No per més hores que faci l'alumnat, s'incrementarà la qualitat. Això es fa fent les mateixes hores i augmentant els recursos per poder atendre en condicions l'alumnat."

Per la seva banda, des de Fundació Escola Cristiana, reclamen 310 milions d'euros extra de pressupost per compensar el que qualifiquen de "situació d'infrafinançament" i demanen avançar cap a la gratuïtat dels centres concertats.

A l'hora de valorar el nomenament de Niubó, totes dues destaquen que és una persona dialogant i que coneix bé el sistema educatiu, encara que no hi hagi treballat mai.

Els sindicats de Mossos demanen que no se'ls tingui "com un enemic"

La nova consellera d'Interior, Núria Parlon, ha pres possessió del càrrec i ha rebut la cartera de mans del seu antecessor, Joan Ignasi Elena. Sobre la taula, com a repte immediat, capgirar la imatge del cos de Mossos d'Esquadra, qüestionada després de la intervenció pública i posterior fugida de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont la setmana passada a Barcelona.

El Sindicat Autònom de Policia i el Sindicat de Mossos d'Esquadra critiquen que el Departament d'Interior no hagi assumit cap responsabilitat davant la no detenció de l'expresident. Pere Garcia, secretari general de SAP-FEPOL, lamenta que el conseller Elena "va tirar pilotes fora", perquè sabia que "estava a dies de sortir per la porta."

El cap dels Mossos, Eduard Sallent (esquerra) i l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena (dreta), en la roda de premsa per explicar el dispositiu policial per detenir Carles Puigdemont
El cap dels Mossos, Eduard Sallent (esquerra) i l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena (dreta), en la roda de premsa per explicar el dispositiu policial per detenir Carles Puigdemont (Europa Press)

Pel que fa a la nova cap del departament, esperen que "no els tingui com un enemic" i no faci cap "cacera de bruixes". A Parlon, també li demanen que sigui més "propera al cos" i no es guiï tant per "la seva agenda política".

"No volem que visqui en una realitat paral·lela, on tinguin en compte només les seves prioritats politiques, per treure'n rèdit."

Una altra de les peticions és revertir la gestió de les actes vinculades a la llei de seguretat ciutadana, que va promoure l'anterior govern. Asseguren que va provocar que més del 80% dels delictes relacionats amb la tinença d'armes o drogues acabessin prescrivint.
 

El sector agrari no vol ser "la ventafocs"

El sector agrari reclama al nou govern que la Conselleria d'Agricultura --encapçalada per Òscar Ordeig-- tingui el pressupost necessari, ara que anirà desvinculada de la cartera de Transició Ecològica, una separació que ha sorprès.

Durant les grans manifestacions pageses per reclamar condicions dignes, una de les reivindicacions era que la conselleria --aleshores d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural-- es tornés a dir d'Agricultura. Ara recupera aquest nom i deixa d'incloure l'apartat dedicat al Medi Ambient, que assumirà Territori.

Protesta pagesa a l'AP-7, a principis de juny, en plena campanya per les eleccions europees
Protesta pagesa a l'AP-7, a principis de juny, en plena campanya per les eleccions europees (ACN)

Joan Caball, d'Unió de Pagesos, valora positivament que es recuperi el nom, però tem que amb la partició perdin pressupost per fer polítiques agràries:

"No volem ser la ventafocs del govern, com ja hem sigut altres vegades."

Sobre el nou conseller, Òscar Ordeig, hi ha consens que es tracta d'una persona que coneix bé el sector i, per tant, diuen, cal posar-se a treballar immediatament i garantir els recursos. Des de Revolta Pagesa, li demanen que "ajudi la pagesia i no es dediqui a sancionar i fiscalitzar-la", i el sindicat Asaja reclama el màxim pressupost possible per garantir la "regeneració" del sector alimentari.

Les ajudes per la sequera i la reducció de la burocràcia també seran temes prioritaris que plantejaran al nou departament.
 

Els ecologistes troben a faltar una "conselleria de medi ambient"

Entitats ecologistes lamenten que el nou govern no tingui una conselleria de medi ambient, però donen un vot de confiança a Sílvia Paneque, que assumeix la macroconselleria en què Transició Ecològica va en el mateix paquet que Habitatge i Territori.

Des d'Aigua és Vida, el seu portaveu, Dante Maschio, subratlla la importància de garantir la gestió pública de dessalinitzadores i plantes de regeneració, i dona un vot de confiança a Paneque, tot i dubtar del que acabarà fent per gestionar la crisi climàtica.

"El PSC té una tendència a seguir amb aquest model actual de creixement infinit que és totalment irracional amb el que ens diu la ciència: que cada cop tindrem menys aigua, i hem de decidir cap a on tirar."


El personal sanitari demana continuar el diàleg i garantir el sistema públic

El sindicat Metges de Catalunya ha demanat a la nova consellera de Salut, Olga Pané, que continuï amb la transformació del sistema iniciada pel seu predecessor, Manel Balcells.

En un comunicat, el sindicat majoritari dels metges confia que el relleu al Departament de Salut no paralitzarà els espais de participació creats la legislatura passada, sobretot la taula d'harmonització de les condicions laborals i retributives del sistema català de salut i la taula mèdica retributiva.

Una protesta dels metges interns residents
Una protesta dels metges residents, a finals del 2020 (CCMA)

Metges de Catalunya també recorda que cal mantenir els professionals en el centre dels canvis; pensar en la globalitat del sistema de salut; posar per davant el seu caràcter públic, i garantir la protecció i el benestar de tots els treballadors i treballadores que el fan possible

Pel que fa als reptes, el sindicat enumera sobretot el finançament, la captació i retenció de personal mèdic i un pla estratègic contra les agressions als professionals del sistema.
 

El món de la cultura reclama que l'objectiu del 2% sigui una realitat

Al Departament de Cultura, el traspàs ha estat doble, ja que la consellera sortint, Natàlia Garriga, ha rebut la nova titular, Sònia Hernández, fins ara directora de Patrimoni Cultural, i Francesc Xavier Vila, al capdavant del nou departament de Política Lingüística, fins ara una secretaria que comandava ell mateix.

El fet que qui encapçali els nous departaments siguin exalts càrrecs de l'anterior conselleria, genera confiança i optimisme dins el sector. Des del sector dels productors audiovisuals, el seu president, Ferran Cera, creu que el nomenament de Sònia Hernández és positiu perquè creu que continuarà la tasca duta a terme per l'anterior equip.

En aquesta mateixa línia, el president del Gremi de Llibreters, Eric del Arco, es mostra esperançat perquè "moltes polítiques puguin ser continuades, amb una línia de treball semblant i participativa, valorant el que ja està funcionant".

Des del món del teatre, la presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, es felicita que sigui Sònia Hernández la nova titular, i ha dit que espera que aviat la xifra del 2% del pressupost per a Cultura sigui una realitat, "ja aquest 2025".

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut