"La selectivitat no es toca": Universitats obvia el TSJC i manté el model de llengües actual
Prop de 40.000 estudiants inicien les proves de selectivitat de nou marcades per les mesures de prevenció contra la Covid
Prop de 40.000 estudiants catalans comencen aquest dimarts, fins divendres, les proves de la selectivitat, que arrenca amb polèmica lingüística.
La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha comparegut per avaluar l'inici de la prova d'accés a la universitat, després que el TSJC hagi dictaminat, cautelarment, que els exàmens, per defecte, no es puguin repartir en català. Ha assegurat que les proves es faran com estaven planificades.
"La llengua catalana és la llengua vehicular de Catalunya. Les proves d'accés a la universitat no es toquen. Ja s'estava garantint que els alumnes triessin la llengua a l'hora de fer la selectivitat."
El govern considera una interferència les mesures cautelars urgents del TSJC sobre els exàmens de la selectivitat. El tribunal diu que l'alumnat ha de disposar dels exàmens en les tres llengües oficials: català, castellà i aranès.
Des de la conselleria asseguren que ja ha estat així en els últims anys i que els alumnes ja podien triar la llengua a l'hora de fer l'examen de les PAU, i seguiran igual: "Aquest dret a elegir ja es feia." Geis ha recordat que, els últims anys, el 95% dels alumnes que han fet la selectivitat han escollit el català per fer les proves.
La consellera d'Universitats ha afirmat que quan comencin les proves es "reforçarà la informació als estudiants que tenen dret a fer l'examen en una de les llengües cooficials".
"L'estudiantat pot reclamar el dret a fer l'examen en castellà. Ara es reforçarà la comunicació respecte a aquest dret."
Geis ha afirmat que "la voluntat d'interferir en el desenvolupament de les proves d'accés a la universitat per part del TSJC ha d'anar acompanyada de molta calma per part de la conselleria".
Per això, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i calma als estudiants i les famílies: "Demà anirà bé."
El dictamen del TSJC
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat aquest dilluns que l'alumnat que es presenti a les proves de selectivitat ha de poder escollir "de manera individual" la llengua dels exàmens entre les tres que són oficials (català, castellà i aranès).
🔴 Sala Contenciós Administratiu @tsj_cat resol mesures cautelars urgents sobre les #PAU2021 i resol:
TSJCat (@tsj_cat) June 7, 2021
✔️ Els exàmens han d'estar disponibles en les tres llengües cooficials per tal que cada alumne pugui escollir, de forma individual, l'idioma que estimi
En unes mesures cautelars dictades quan faltaven menys de 24 hores per a l'inici de les Proves d'Accés a la Universitat, el tribunal ha donat la raó a l'Asamblea por una Escuela Bilingüe en Cataluña, que denunciava que, per defecte, els exàmens es reparteixen en català. "L'elecció de la llengua dels enunciats d'examen no pot venir determinada per l'administració", assenyala la resolució del TSJC.
Sense treure's la mascareta
A banda de la polèmica, aquest dimarts prop de 40.000 estudiants comencen les proves d'accés a la universitat, que tornen a estar marcades per les mesures de prevenció per la pandèmia. Es manté el calendari de quatre dies, i es torna a multiplicar el nombre de tribunals i municipis on es fan per evitar aglomeracions i desplaçaments.
Pràcticament es repeteix el dispositiu de l'any passat, quan les proves es van endarrerir al juliol. S'han habilitat 225 tribunals repartits entre 62 municipis i aquest any, a diferència de l'any passat, els estudiants no es podran treure la mascareta en cap moment. Josep Ribas és el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya:
"Hem triplicat el nombre de municipis que acullen tribunals, hem multiplicat els tribunals, mantenim la realització de les proves en 4 dies, i no en tres com era habitual."
Batxillerat en pandèmia
Els estudiants que s'hi presenten es poden qualificar de generació Covid, perquè van acabar primer de batxillerat en confinament i han fet segon semipresencialment.
Malgrat aquestes dificultats, 8 de cada 10 estudiants de tot Catalunya, uns 32.000, han obtingut aquest any el títol de batxillerat, que els permet presentar-se a les proves que es fan fins divendres. Els 8.000 restants s'hi presenten per lliure perquè van acabar el batxillerat en anys anteriors i busquen millorar nota o procedeixen de cicles formatius de grau superior.
Si alguna persona té Covid o està confinada, no podrà fer l'examen. El tribunal d'incidències ordinari es reunirà d'aquí 10 dies i estudiarà cas per cas per oferir-los una alternativa i garantirà que ningú perdi la convocatòria.
Com cada any, els examinats s'hi juguen el 40% de la nota que els ha de permetre accedir als estudis que desitgen.
- ARXIVAT A:
- UniversitatTSJCEducació