La sentència del judici del procés marca el segon aniversari de l'1-O
Agents policials, l'1 d'octubre del 2017 a Barcelona

La sentència del judici del procés marca el segon aniversari de l'1-O

El govern de la Generalitat commemorarà aquest dimarts l'1-O amb una declaració institucional després del consell executiu

Actualitzat

El segon aniversari de l'1 d'octubre arriba amb el judici del procés esperant sentència, amb unes eleccions espanyoles a l'horitzó i amb la novetat d'una moció de censura al govern damunt la taula. Una moció impulsada per Ciutadans, que es debatrà en els pròxims cinc dies hàbils. Ara mateix, només obtindria a favor els vots de Ciutadans i el PP i, per tant, no prosperaria.

El govern de la Generalitat commemorarà aquest dimarts l'1-O amb una declaració institucional després del consell executiu. Amb el títol "Compromís amb el primer d'octubre", el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès faran una declaració conjunta al Pati dels Tarongers, acompanyats de la resta de consellers.

Aquest dilluns, l'ANC ha obert els actes de commemoració de l'1-O criticant la criminalització "impúdica i vergonyosa" dels comitès de defensa de la república (CDR) en els darrers dies. El vicepresident de l'Assemblea, Pep Cruanyes, ha apel·lat a la "unitat estratègica" de l'independentisme davant la imminent sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés.

En el mateix acte també hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha destacat que en els propers dies Catalunya necessitarà "llum i llibertat" com la que es va veure, segons ha dit, l'1 d'octubre del 2017, una jornada que ha definit com la "data fundacional del camí imparable cap a la república catalana". A la nit s'han encès 131 punts de llum a diferents agulles del massís de Montserrat en homenatge als 131 presidents de la Generalitat.

 

Les agulles de Montserrat il·luminades com a part de la iniciativa Llum i llibertat (ACN)

 

Dos dels presos pendents de la sentència del Suprem, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han reclamat "seguir mantenint viva la llavor de la no-violència" el dia abans del segon aniversari de l'1-O. En una carta conjunta, els dos Jordis assenyalen que "l'1-O vam aprendre com de poderosa és la pràctica de la no-violència".

 

Primeres mobilitzacions

A Vic, aquest dilluns unes 400 persones s'han concentrat a la nova plaça 1 d'Octubre per commemorar els dos anys del referèndum. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha reivindicat la data com "una gran victòria col·lectiva" i ha animat partits i societat civil a "reproduir" tot allò que va fer possible el referèndum per aconseguir una majoria a favor de la independència.

L'acte commemoratiu s'ha obert amb voluntaris que han col·locat vuit urnes dalt de l'escenari, una per a cada col·legi electoral de la ciutat. Roger Español, el jove que va perdre un ull per culpa d'una bala de goma durant l'1-O, ha interpretat el cant d'"Els segadors" amb el seu saxo.

D'altra banda, a Cervera s'ha fet una marxa sorollosa pels carrers de la ciutat per commemorar l'aniversari del referèndum d'autodeterminació:

 

 

Operatiu reforçat dels Mossos

Per aquest 1 d'octubre, els Mossos d'Esquadra han reforçat el dispositiu d'ordre públic. Després de la detenció de nou membres dels CDR a Catalunya per part de la Guàrdia Civil, els Mossos consideren que el risc d'aldarulls pot haver augmentat.

El dispositiu Minerva preveu garantir els mitjans necessaris per protegir les seus de l'administració de justícia a Catalunya -que ara són custodiades per l'anomenat Toga-, els edificis europeus i de l'administració de l'Estat -dispositiu Estadi-, els partits polítics -Fòrum-, i l'Atrium es desplega amb motiu de les mobilitzacions del carrer.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudici procésProcés català
Anar al contingut